БСП обяви, че ще участва утре пред МС в протеста срещу сделката за ЧЕЗ

Опозицията иска да свали правителството. БСП обяви, че ще участва утре пред МС в протеста срещу сделката за ЧЕЗ. Това означава, че БСП иска да свали правителството. Това заяви на извънредна пресконференция Валентин Николов, депутат от ГЕРБ, предаде БГНЕС.

БСП внесе три сигнала в прокуратурата, свързани с ЧЕЗ

Това е един начин да се свали правителството и той е незаконен, защото те не могат законно да го направят, обяви Николов.

Александър Иванов заяви, че за пореден път ГЕРБ излизат, за да опровергават опозицията.

Виждам с изненада, че утре ще се организира протест, а всички от опозицията бяха учудени кои били тези, които искали сваляне на правителството - мисля, че всичко това е очевидно, беше режисирано, коментира Валентин Николов. Той припомни, че БСП веднъж вече е яхнала протест срещу повишаването цената на водата, сега се готвели да яхнат и този - срещу продажбата на ЧЕЗ.

Депутатът припомни близкото минало, когато в надзора на ЕРП-та са били представители на социалистическата партия. Антон Кутев в ЧЕЗ, Валери Жаблянов - в надзора на Е.ОН, продаден на Енерго Про, изреди зам.-председателят на енергийната комисия.

Колегата му Александър Иванов добави, че в кабинета "Сакскобургготски" е имало и министри на БСП - Костадин Паскалев /на регионалното развитие/, Димитър Калчев /на държавната администрация/, Меглена Плугчиева, зам.-министър на земеделието, които са гласували решението за приватизацията на енергопреносните дружества.

Проспали са, по думите му, възможността държавата да влезе във функцията си след това и правителствата на Сергей Станишев и Пламен Орешарски.

Петкова: До края на седмицата преговорите за ЧЕЗ може да бъдат финализирани

Николов увери българските потребители да бъдат спокойни. „Държавата с всички възможни законни средства ще се противопостави на всяко самоволно искане за вдигане на цената”, каза той.

Скандалът с ЧЕЗ: Какво пише в тайните документи за продажбата?

По време на пресконференцията Николов говори за организиран начин да се свали правителството и то незаконно. „Видяха, че по законен начин няма как да се случи и почваме да си припомняме едни стари времена, в които беше с кръв го взехме, с кръв ще го дадем. Те не могат да се примирят, че загубиха последните избори, след като вече всички социологически агенции приписваха тяхното възкачване на властта и не могат да се примерят с това, че бяха направили списъците с министри, и изведнъж тези списъци увиснаха във въздуха”, каза Николов. 

НЯКОЛКО ФАКТА ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ"

* Купувачът на ЧЕЗ е "Инерком България"

* Министърът на енергетиката подаде оставка заради приятелство със собственика на фирмата. „Не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има поводи за съмнения за сделката, да се намесва името на премиера. Смятам, че достойната постъпка е да се подаде оставка”, заяви Петкова.

* Премиерът разпореди ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ

* Гинка Върбакова, "Инерком", пред NOVA: "Аз съм крайният собственик" 

* Президентът Румен Радев поиска проверка на сделката с аргумента, че тя засяга националната сигурност

* Сделката още не е финализирана и предстои да бъде одобрена от съответните органи       

* Управляващите заявиха, че държавата има механизми да провери сделката и да защити интересите на потребителите

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.