150 000 кв. км по-малко лед от миналата година

Приключилата зима в Арктика е била безпрецедентно топла, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на американския Национален център по снеговете и ледовете. Плаващият лед в Арктика е рекордно малко за това време на годината, като има доста открити пространства, където досега дебел слой лед е покривал водата, съобщава БТА. 

За втора поредна година ледената покривка през лятото в Антарктида намалява

Учените казват, че случващото се е заради порочния кръг, породен от глобалното затопляне, което предизвика силни ледени бури в Европа и американския североизток. 

Тръмп: Ако ледените шапки се топяха, да бяха изчезнали досега

Зимата, която в Арктика е от декември до края на февруари, тази година е била толкова топла, че най-северната метеорологична станция в Гренландия - най-близката до Северния полюс, отчете повече от 60 часа над нулата през февруари. Преди тази година, температурата се е качвала над нулата през февруари само два пъти и за много кратко.Тази температура в Кейп Морис Джезъп - най-северната точка на Гренландия, е характерна по-скоро за май.

Озоновата дупка над Южния полюс е започнала да се затваря (ВИДЕО)

Аномалията се прояви на повече от едно място. В Бароу, Аляска, температурата през февруари беше с 10 градуса по Целзий над нормалното, а за цялата зима средната стойност е 7,8 градуса Целзий на нормалното. Арктическите метеорологични станции отчетоха средно 4,9 градуса Целзий над нормалното за приключилата зима. През февруари арктическият морски лед е покривал 13,9 милиона км - със 150 000 кв. км по-малко от миналата година.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.