От ЧЕЗ уточниха за NOVA, че преди време самите те са водели разговори с българската държава

Трети ден преговори по сделката за ЧЕЗ в Прага. Собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова отиде да води разговори, след като правителството заяви готовност да участва в сделката.

ЧЕЗ: България е отказвала на наши предложения за участие в компанията

От ЧЕЗ в Чехия обясниха специално за NOVA какъв би бил развоят на събитията оттук нататък, в случай че Гинка Върбакова не успее да изплати цялата сума. По договор тя има девет месеца, за да плати сумата, като те започват да текат от момента, в който сделката е окончателно одобрена.

Евродепутат: Несериозно е офертата за ЧЕЗ да се прави устно

От ЧЕЗ разясниха, че вариантите при евентуалното неуспяване на изплащане на цялата сума са два. На първо място ЧЕЗ остава единствен собственик на активите, след което ще започнат преговори евентуално със следващата компания, която е предложила по-малка оферта от тази на Гинка Върбанова. От ЧЕЗ обясниха, че става дума за индийска компания.

Започнаха преговорите между ЧЕЗ и „Инерком България”

Другият вариант е просто процедурата да бъде прекратена и ЧЕЗ да остане собственик на активите. Всичко това ще се реши, след като се разбере дали "Инерком" успее да изплати цялата сума. Към момента от ЧЕЗ са категорични, че е приоритет сделката да бъде довършена и че никога не биха рискували репутацията си.

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

Неправителствени организации обаче настояват за разследване.

"В момента "ЧЕЗ Груп" не успява да общува открито нито с  чешкото общество, нито с българското. Когато имате компании, за които се говори,че са свързани с офшорни фирми и олигарски, смятам, че нещата не са добре", коментира Дейвид Oндрачка от Transparency International - Чехия.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.