Това заяви вицепрезидентът на ЕИБ Вазил Худак

През 2017 г. Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ е отпуснала на България финансиране в размер на 299 милиона евро, което представлява 0,59%. Това заяви вицепрезидентът на ЕИБ Вазил Худак, предаде БГНЕС.

Българска фирма получава 100 милиона евро по плана "Юнкер" (ВИДЕО)

Отпуснатото от ЕИБ финансиране е по-голямо от средното за държавите-членки на Европейския съюз, което означава, че у нас финансовата институция е по-активна, отколкото в останалите държави от съюза, посочи Худак.

Борисов обсъди партньорство с ЕИБ по проекти за Западните Балкани (ВИДЕО)

Групата се състои от ЕИБ и Европейски инвестиционен фонд /ЕИФ/. Нейната подкрепа за България достига 0,59 на сто от Брутния вътрешен продукт, докато средното ниво за ЕС 0,46 на сто от БВП, съобщиха от банката, цитирани от БТА.

Властта отпусна 49 милиона лева за европредседателството

От 1992 г. до днес ЕИБ е финансирала в България проекти на обща стойност 5,1 милиарда евро. Инвестициите са в ключови сектори на националната ни икономика и имат за цел да повишат нейната конкурентноспособност.

ЕИБ поддържа инвестиции в България от 25 години. За това време банката е подкрепила 79 проекта като е отпуснала общо 5,1 млрд. евро.

Борисов: Планът ни за европерспективата на Западните Балкани е добър

С подкрепата на ЕИБ са отпуснати два заема в рамките на Европейския фонд за стратегически инвестиции /ЕФСИ/, която е част от т. нар. План Юнкер". ЕИБ даде заем от 31 млн. евро на "Олива" Ад за нова фабрика за слънчогледово олио близо до Варна. Банката отпусна 100 млн. евро на "Биовет" АД за повишаване на производствения капацитет на дружеството. Банката на ЕС подписа договор от 56 млн. евро за изграждане на първия етап от третия лъч на столичното метро. 

През тази година се очаква ЕИБ до отпусне още пари за финансиране на втората част от третия лъч на метрото, както и да отпусне кредит на Топлофикация - София, съобщиха от банката.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.