Премиерът заяви това в Брюксел, където също се дава официален старт на европредседателството ни

Официален старт на българското европредседателство в Брюксел. Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов с работни срещи на високо равнище. 

Властта отпусна 49 милиона лева за европредседателството

Българският премиер задейства инструменти, които да му помогнат да постигне конкретни резултати по приоритетите и задачите на нашето председателство.

Радев: Нашата външна политика трябва да се формира в София (ВИДЕО)

Първата му среща бе с председателя на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер, от която председателството ни търси финансиране на проектите по Западните Балкани.

Това, което предлагам аз, е в полза и на Русия, и на Турция, и на Китай, но най-вече си е нашето, европейското, и нашата единност на Балканите остава в сила. Стиснахме си ръцете с шефа на ЕИБ. Мога да кажа, че това е по-силно от договор”, коментира Борисов.

Борисов: Планът ни за европерспективата на Западните Балкани е добър

От Баварското представителство дадоха препоръка на Борисов - нашето председателство да реши проблема с имиграцията, който раздели Европа на Изток и Запад.

„Имаме 10-20 дни, които ще са изключително интензивни. Подред идват холандският премиер, австрийският канцлер и Виктор Орбан. Всички са по тази тема. За да имам някакъв мотив, аз самият трябва да съм сигурен в няколко неща”, каза още премиерът. 

Борисов и Тони Блеър обсъдиха съвместни инициативи за Западните Балкани (ВИДЕО+СНИМКИ)

А проблемът бил колкото германски, толкова и български.

„Едно семейство бежанци в Бавария взима 1200 евро. Какво ще предложим ние, какво – баварците. След това се сърдят”, коментира той.

И разсмя с шега: „Нали знаете, две неща не може да избира човек – родителите си и президента на Русия”.

Предстои тържествен концерт, който ще даде старт на европредседателството ни в Брюксел. Концертната програма се изпълнява от Софийската филхармония с произведения на Верди и Шопен и солови изпълнения на сопраното Соня Йончева и пианиста Людмил Ангелов.

Кореспондент: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.