Новината потвърдиха за NOVA от чешката компания

Официално - ЧЕЗ-Прага започва проучване на възможността България да участва в покупката на най-голямото енергодружество у нас. Новината потвърдиха за NOVA от чешката компания.Чешката компания е готова да направи компромис и да проучи възможностите за българско държавно участие. Още следващата седмица адвокатите на дружеството се заемат с казуса. 

СДЕЛКАТА ЗА ЧЕЗ: Обвинения и възможни сценарии

Какъв е редът оттук нататък? Първо, задейства се процедура, която трябва да установи дали чешкият закон позволява българската държава да получи някакви активи, след като вече има сключен договор. Ако адвокатите определят, че законът позволява, има няколко тънки момента, които са изключително важни за чешката компания. Най-сериозният им аргумент е, че те не биха допуснали да загубят пари по арбитражното дело. 

Стойнев: Държавата да е единствен собственик на ЧЕЗ без партньори

"Преговорите приключиха и ЧЕЗ реши да отговори на молбата на българското правителство и да проучи възможностите за влизане в сделката", поясни Алице Хоракова, говорител на "ЧЕЗ Груп". По думите й предстои задълбочен анализ, а адвокатите ще проверят дали е възможно това да се случи или не. 

"Междувременно процедурата продължава по подписания договор, защото документът има крайни срокове, например заявлението до антимонополния орган", допълни тя. 

В официална позиция от ЧЕЗ-Прага подчертаха, че въпреки че българското правителство не било проявило интерес през изминалата година, ЧЕЗ ще разгледа искането. Дотогава Гинка Върбакова оставала единствен кандидат-собственик.

От ГЕРБ отричат ЧЕЗ да са предлагали сделка на държавата досега (ВИДЕО)

У нас за пореден път кабинетът отрече да са получавани предишни оферти. 
 
"Това не е продажба на лека кола да става по телефона. Ако са имали някакви сериозни намерения, вероятно има разменена писмена кореспонденция. Това, което знам от (Теменужка - бел.ред.) Петкова е, че тя не е виждала в Министерството на енергетиката подобна кореспонденция", изтъкна министърът на финансите Владислав Горанов.

Правителството ще поиска да се запознае с вече подписания договор между ЧЕЗ-Прага и "Инерком".

"Много е вероятно да трябва да изчетем тези 15 килограма договор. Ако влизаме в него, трябва да знаем с какво се ангажираме. Но в никакъв случай не сме (го чели - бел.ред.) Това е частен договор между тях и със сигурност няма да ни го предоставят току-така", уточни Горанов. 

Стойнев: Държавата да е единствен собственик на ЧЕЗ без партньори

"Реално, от формална гледна точка това е единственият вариант хората да бъдат успокоени, че държавата ще има контрол върху ситуацията. Дали е извънредна мярка – да, извънредна е", изтъкна вицепремиерът Томислав Дончев. 
 
Основна пречка пред евентуалното участие на България ще бъде арбитражният спор между ЧЕЗ-Прага и България. Дружеството претендира за над 500 милиона евро. Категорични са, че не искат да губят пари.
 
"Това е чувствителна тема, особено предвид арбитража. Те трябва да проверят всеки правен аспект на възможните сценарии. Арбитражът не беше обект на сегашните разговори", поясни Алице Хоракова от чешката компания. 

"Сигурно е едно – по никакъв начин, защото се появиха такива спекулации, държавата няма да води неформални разговори за някакво извънсъдебно, мога да го нарека, макар че тук става въпрос за арбитражна процедура, и да прави някакви отстъпки за спора между българската държава и чешкото дружество", смята Горанов.

В пресъобщение от "Инерком" потвърдиха за водените разговори и обявиха, че по-конкретни резултати ще има до няколко седмици.

От ЧЕЗ обявиха, че документите, които трябва да се изпратят до Комисията за защита на конкуренцията, вече са готови и самата процедура може да стартира. 

Междувременно, от БСП изпратиха официално писмо до Комисията за енергийно и водно регулиране у нас. В него те задават някои основни въпроси, разделени в няколко групи. От една страна, за енергийната сигурност на страната. А от друга - за оповестяването на сделката между двете страни. 

НЯКОЛКО ФАКТА ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ"

* Купувачът на ЧЕЗ е "Инерком България"

* Министърът на енергетиката подаде оставка заради приятелство със собственика на фирмата. „Не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има поводи за съмнения за сделката, да се намесва името на премиера. Смятам, че достойната постъпка е да се подаде оставка”, заяви Петкова.

* Премиерът разпореди ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ

* Гинка Върбакова, "Инерком", пред NOVA: "Аз съм крайният собственик" 

* Президентът Румен Радев поиска проверка на сделката с аргумента, че тя засяга националната сигурност

* Сделката още не е финализирана и предстои да бъде одобрена от съответните органи       

* Управляващите заявиха, че държавата има механизми да провери сделката и да защити интересите на потребителите

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.