"ГЕРБ прехвърлят горещия картоф към опозицията", коментира депутатът от БСП

Нови скандали се разразиха в четвъртък в парламента заради продажбата на ЧЕЗ. Този път споровете стигнаха дори до името на Моника Станишева и съпруга й - председателят на европейските социалисти Сергей Станишев. Отново заваляха обвинения за това кой стои зад Гинка Върбакова.

Моника Йосифова: Опитът да бъда замесена с „Инерком“ е фалшива новина

„БСП не може да се ангажира с бизнес делата на когото и да било. Право на Моника Станишева е да се защити, ако това не е истина. Това просто бе поредният опит на ГЕРБ да се опитат да избягат от този скандал, който се превърна в международен”, коментира в „Здравей, България” депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

Последен ден на преговори за сделката "ЧЕЗ"

Неговото име също беше споменато като министъра в кабинета „Орешарски”, по време на когото  е имало оферти от страна на ЧЕЗ към държавата.

„Това е още един опит ГЕРБ да прехвърлят горещия картоф към опозицията. Официални разговори по темата за придобиването на ЧЕЗ не е имало. Компанията по наше време не се продаваше. Лично аз, а и БСП продължаваме да имаме желанието дружеството да бъде придобито от страна на българска държавна компания. Това, което се случва в момента, е скандално. Гинка Върбакова представлява държавата в Чехия”, каза още Стойнев.

От ГЕРБ отричат ЧЕЗ да са предлагали сделка на държавата досега (ВИДЕО)

Или държавата влиза сама и става единствен собственик на ЧЕЗ, или не влиза в партньорство с г-жа Върбакова”, уточни той.

„ГЕРБ плашат хората, че едва ли не говорим за национализация. БСП не казва това. Държавата е изцяло на пазарен принцип и като пазарен играч се съревновава с частни субекти и предлага конкретна цена. Това е модерната икономика, която ние предлагаме”, обясни депутатът от БСП.

Евродепутат: Несериозно е офертата за ЧЕЗ да се прави устно

По думите му няма нищо лошо в това държавата да придобие дадено ЕРП, стига то да се управлява на пазарен принцип с мениджърски екип, без партийни назначения. Според него се внушава, че държавата е лош стопанин, а това не е така.

НЯКОЛКО ФАКТА ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ"

* Купувачът на ЧЕЗ е "Инерком България"

* Министърът на енергетиката подаде оставка заради приятелство със собственика на фирмата. „Не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има поводи за съмнения за сделката, да се намесва името на премиера. Смятам, че достойната постъпка е да се подаде оставка”, заяви Петкова.

* Премиерът разпореди ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ

* Гинка Върбакова, "Инерком", пред NOVA: "Аз съм крайният собственик" 

* Президентът Румен Радев поиска проверка на сделката с аргумента, че тя засяга националната сигурност

* Сделката още не е финализирана и предстои да бъде одобрена от съответните органи       

* Управляващите заявиха, че държавата има механизми да провери сделката и да защити интересите на потребителите

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.