Това каза финансовият министър Владислав Горанов

България ще подкрепи идеята за по-високи вноски в европейския бюджет от 2021 г. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов по време на форум за финансите на Евросъюза в следващите години.

Горанов: Ще се стремим към гладко протичане на преговорите за бюджета на ЕС

Според Горанов хазната може да си позволи с около 10% по-висока от досегашната вноска. Това означава да внасяме в евробюджета 1,1 на сто от брутния си вътрешен продукт, а не 1%, както беше досега.

Увеличение на европейския бюджет от 2021 до 2027 г. е възможно да се наложи заради излизането на Великобритания от Общността, както и заради новите области, към които Европа ще трябва да насочва средства. Такива са политиките за отбрана и сигурност и миграцията.

"С оглед на запазване на кохезионните фондове и политика, може да се наложи увеличение на вноските. В този смисъл ние сме готови да подкрепим едно подобно решение", заяви Горанов.

България има нужда от финансова подкрепа, от кохезионни програми, поне в следващото десетилетие - имам предвид - до 2030 г. Поне! A ако има нови отговорности - миграцията, защитата на границите, тероризъм, предизвикателството с бежанците, сигурност и отбрана – инвестирането в тези области е в интерес на страните-членки, но за това трябват пари”, каза еврокомисарят по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.