Гражданите провеждат демонстрации ден след оставката на премиера

Десетки хиляди граждани излязоха по улиците в цяла Словакия с искане за предсрочни избори. Според тях оставката на министър-председателя Роберт Фицо не слага край на корупцията в правителството.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТИТЕ ВИЖТЕ ТУК

Според местни медии в центъра на Братислава са се събрали около 50 000 души. Някои от тях носеха плакати с лозунги „Словакия върви по грешен път” и „Искаме избори”.

Организаторите на протестите от „За почтена Словакия” обявиха, че митинги ще има в 34 града в Словакия и в 25 - в чужбина.

Словашкият президент прие оставката на премиера

Страната е в политическа криза след убийството на разследващия журналист Ян Куциак, който проучваше връзките между водещи политици и италианската мафия, пише БГНЕС.

Изправен пред улични протести, заплаха за напускане на коалиционен партньор и вот на недоверие, внесен от опозицията, премиерът Фицо подаде оставка в четвъртък.

И словашкият вътрешен министър подаде оставка заради убийството на журналист

Анализатори смятат, че той ще продължи да дърпа конците задкулисно като председател на управляващата партия „Смер”, чийто заместник-председател Петер Пелегрини беше определен за следващ премиер.

Трипартийното правителство ще продължи да управлява. В него влизат левите популисти от „Смер” и две по-малки партии – Most-Hid на унгарското малцинство и крайно дясната Словашка национална партия.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.