Разбити са две престъпни групи

ГДБОП и специализираната прокуратура разбиха две престъпни групи. Едната е за трафик на бежанци, а другата - за изготвяне на фалшиви документи и банкноти.

Втората групата е действала в Пловдив, Сливен, Русе и София. Работилницата за печатане на пари и документи се намира в Пловдив. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СПЕЦОПЕРАЦИЯТА

В Албания задържаха българи за фалшифициране на паспорти

Задържани са 7 души, като сред тях има знакова фигура от подземния свят. Всички те са криминално проявени, а някои осъждани. 

По време на претърсванията само в един адрес в София са открити над 500 хиляди фалшиви евро в банкноти от по 100 евро с високо качество. А в помещение в Пловдив са открити и множество фалшиви лични документи - турски, датски и испански паспорти.

Групата е наблюдавана няколко месеца. 

Разбиха група за трафик на хора, 18 задържани

"Не е повод за гордост, но бългрските престъпни среди са известни сред европейските партньори с високото качество на неистинските документи за самоличност", коментира прокурор Иван Гешев, шеф на Спецпрокуратурата. 

Акцията е координирана и подпомагана от Европол. Отделно е работено с партньорски служби от САЩ, Доминикана, Испания и Албания. 

Акцията е по информация от Албания, като там са задържани 40 души, а 12 са обявени за издирване.

Изготвяните фалшиви лични документи у нас са използвани от албанска престъпна група за трафик на хора. Албанците тръгвали със свои документи, като на територията на Европа и Доминикана ги подменяли с фалшиви, за да влязат в САЩ, Канада и Великобритания. Групата е работила в продължение на години.

Как властта ще се бори с трафика на хора?

При другата акция на прокуратурата и ГДБОП е задържана и друга група, която се е занимавала с трафик на мигранти. Връзка между двете български престъпни групи няма.
 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.