Българският президент отдаде почит в памет на жертвите потъналия платноход "Салвадор"

Спасяването на българските евреи разкрива моралната сила и човечността на народа ни”. Това каза президентът Румен Радев, който участва като основен говорител в заключителната пленарна сесия на Шестия глобален форум за борба с антисемитизма в Йерусалим.

„През 1943 г. българите спасиха своите сънародници - евреи, но всъщност спасиха и себе си, спасяваха своето кътче от цивилизацията и достойнството си”, каза още Румен Радев.

СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА НА РУМЕН РАДЕВ В ИЗРАЕЛ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА

По думите му по този начин народът ни е отстоял и достойнството на Европа, която е била сцена на незапомнена трагедия - индустриализирано изтребление на хора.

„България също беше въвлечена в ситуация, която не ни позволи да защитим по същия начин 11 343 евреи от съседните държави, които не бяха български граждани. Днес всички ние скърбим за тях и за всички жертви на Холокоста“, каза държавният глава.

„Сянката на антисемитизма, ксенофобията и омразата продължава да бъде заплаха за нашите общества“, допълни той.

Румен Радев отбеляза, че именно заради тежкия исторически опит на българския народ нито един евреин, гражданин на България, не е бил депортиран в лагерите на смъртта.

Като причина за съвременната заплаха от антисемитизма Румен Радев посочи интелектуалната и социална изостаналост.

„В нашия все по-поляризиран свят антисемитизмът се вкоренява в социално ощетените слоеве, включително в Европа. Затова си струва да помислим как да изцелим социалната дисхармония, която улеснява проповедниците на антисемитизма“, заяви българският държавен глава.

По-рано през деня Румен Радев посети Мемориалния комплекс "Яд Вашем", посветен на жертвите  на Холокоста и на спасителите на евреите. Пред експозицията, посветена на България, която показва, че няма нито един загинал евреин с българско гражданство, държавният глава подари на музейната експозиция на комплекса портретните снимки на четирима българи, които са помагали за спасяването на евреи от територията на Македония.

Фотографиите са на Анна Сърчаджиева, Анна Попстефанова, Надежда Светослав Хадживасилева, д-р Павел Герджиков. Снимките ще запълнят колекцията на музея с имената и лицата на обявените за праведници хора, които са помагали за спасяването на евреите. В мемориалния комплекс „Яд Вашем“Радев участва в церемония по запалването на вечния огън в памет на жертвите на холокоста.

На хълма Херцел българският президент отдаде и почит в памет на жертвите потъналия платноход "Салвадор". Над 350 евреи са потеглили с кораба от Варна, но след корабокрушение в Мраморно море оцеляват 119 от тях.

„Почитаме не само паметта на загиналите, но и стремежа на всички евреи да стигнат до своята обетована земя, както и подкрепата, която им оказа българският народ“, заяви Радев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.