Тя е превърнала популяризирането на донорството в своя кауза

В следващият репортаж ще ви срещнем с един носител на приза „Достойните българи” в сферата на здравеопазването. Тя е от Велико Търново и е началник на интензивното отделение в областната болница. Д-р Сибила Маринова беше отличена заради усилията си да популяризира  донорството.  Една крехка жена с тежка професия. 

Все повече жени у нас се нуждаят от донорски яйцеклетки

Един обикновен работен ден за интензивно отделение във великотърновската болница започва с борба за живота на пациент.

"От Спешно отделение ни извикаха за пациент с тежка дихателна недостатъчност. Колегите слязоха и го докараха веднага. Беше, наистина с тежка дихателна недостатъчност. Наложи се интубация, апаратна вентилация и всички интензивни и инвазивни манипулации за обработка на такъв пациент", разказва д-р Маринова.

Близо 1200 българи чакат животоспасяващи трансплантации (ВИДЕО)

"Рядко има спокойни дни. Почти всеки ден е интензивно много. Тази седмица, така тръгна. Предполагам, че и така ще завърши", казва тя.

Д-р Сибила Маринова е в интензивно отделение от 19 години. Сега е негова началник. От няколко години е приела за своя кауза поляризиране на донорството. И вече има първите резултати.

"Миналата година – 12 доказани случаи на мозъчна смърт, 9 донорски ситуации. Два от тази случая бяха неподходящи за донори и само един отказ. Така, че нашата кампания, смятам че дава резултати", разказва доктор Сибила Маринова.

При мозъчна смърт: Изключват системите, след като близките откажат да дарят органите

Най-тежката част за д-р Маринова в тази нейна кауза, е да съобщи за смъртта и да поиска от близките да дарят органите на починалия.

"Разговорът с близките е винаги много труден. Тежко е, всеки път е тежко. Предният ден ми се наложи такъв разговор с близки, имахме пациент в мозъчна смърт, близките се съгласиха, но нямахме подходящи реципиенти. Но, всеки път е тежко да застанеш пред хората да кажеш, че техният близък е починал и да искаш от тях да бъдат, толкова благородни, за да дарят.
А тази тежест се оказва, че е може да се премахне и то законодателно – като човек приживе реши да дари органите си. Сега, обаче, това е невъзможно."

10 години от първата трансплантация на черен дроб във ВМА

"Ако закона се промени и хората имат право, освен своето несъгласие да заявяват своето съгласие, да бъдат донори, приживе - няма да се наложи да питаме близките, ако имаме декларирано и регистрирано съгласие, защото волята на човек изразена приживе е на първо място. Ако го приемат, това като промяна в закона ние с д-р Лъчезарова ще бъдем първите, които ще декларират своето съгласие", казва началникът на отделението.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.