До последния момент няма да бъдат оповестени улиците, които ще се затварят

Ден преди срещата на върха във Варна службите са на крак. Службите пазят в тайна откъде ще минат и къде ще бъдат настанени гостите. От МВР обявиха, че до последния момент няма да бъдат оповестени улиците, които ще се затварят, както и конкретния маршрут до резиденция Евксиноград.

Морската столица е домакин на разговорите между турския президент Ердоган, премиерът Борисов и лидерите на Европа – Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск.

Борисов: Всички очакват много от срещата ЕС-Турция във Варна

Очаква се срещата на върха да премине под знака на разговори за пари и бежанци. Ердоган заяви, че ще поиска оставащата сума от обещаните му 3 милиарда евро, за да държи сирийските бежанци в Турция.

От своя страна, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че  проблемите между ЕС и Турция не спират да се увеличават, но Европа желае да укрепи сътрудничеството с Анкара.

Ердоган, Борисов, Туск и Юнкер определят срещата като историческа. Разговорите започват с изравнени сили, но и с остър тон - от Европа към Турция и от Турция към Европа.   


Президентът Ердоган задочно постави основната тема – бежанци и пари. Поводът, според него Европа не е изпълнила миграционното споразумението, подписано само 4 месеца преди опита за държавен преврат в Турция. В най- общи линии, Съюзът има ангажимент да изплати 3 млрд. евро, а Турция да задържи 3 милиона бежанци.  

Европа обаче също има своя коз- критиките към Турция са свързан с извънредното положение, което продължава близо 2 години.

На масата за преговори във Варна се слагат и новите глави от споразумението за удържане на мигрантите, както и новите милиарди, които трябва да бъде изплатени на Турция. На финалната права, обаче,   отношенията между Анкара и Брюксел се изостриха, зарада конфлика Турция-Кипът. Европа осъди остро действията на Анкара в Средиземно и Егейско море и категорично подкрепи Гърция и Кипър. Така при изключителни мерки за сигурност, Варна посреща турския президент и лидерите на Европа.  

 

 

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА "ЕС-ТУРЦИЯ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.