Той заяви, че механизмите за комуникация и контрол са разрушени

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди днес, че отношенията между Русия и САЩ се влошават и се доближават до ситуация "сходна" на Студената война, предадоха световните агенции.

РУСИЯ ОТВЪРНА: Гони 60 американски дипломати (ВИДЕО)

Той призова за взимане на предпазни мерки, но отбеляза, че ситуацията се различава от тази през Студената война в два аспекта, съобщава БТА. Първият е, че сега има много повече участници в конфликтите, отколкото в ерата на две свръхсили. И второ, има по-малко установени канали за комуникация, които да попречат на ескалацията на проблемите. Гутериш изрази дълбоко безпокойство от случващото се.

Русия: Ако Македония се присъедини към НАТО, става наша мишена

"По време на Студената война имаше механизми на комуникация и контрол, за да се избегне ескалацията на инцидентите, за да се осигури, че нещата няма да излязат извън контрол, когато напрежението се покачи. Тези механизми бяха разрушени", каза Гутериш.

ЗАПАДЪТ СРЕЩУ РУСИЯ: Ще расте ли напрежението и къде е България?

"Мисля, че е време за такъв род предпазни мерки - да се гарантира ефективна комуникация, да се гарантира способност да се предотврати ескалацията. Вярвам, че този род механизми отново са необходими", заяви генералният секретар на ООН.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.