Според Румен Петков поведението на Великобритания е еманация на поговорката "Някой ми изцапа гащите"

Българското правителство спешно извика в София посланика ни в Москва. Мярката е заради напрежението между Русия и Запада след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал. Българската реакция е ход, с който страната ни се опитва да отговори на исканията на европейските си партньори, но и опитва да запази баланс в дипломатическите отношения с Русия.

Посланикът ни в Москва - извикан за консултации с правителството

„Отзоваването на посланика ни за консултации на езика на дипломацията е най-слабият начин за отговор на една ситуация. Отзоваване се прилага обикновено като има търкания между две страни. Това е очевидно недостатъчна мярка предвид отговора на основните ни съюзници в ЕС и НАТО. Предстои да видим дали ще последва нещо по-сериозно. Засега България фигурира в международните новини като страна, която не реагира на това, което голяма част от страните-членки на ЕС и НАТО признават за държавен тероризъм от страна на Русия”, коментира в „Здравей, България” Стефан Тафров, бивш зам.-министър на външните работи.

Русия обвини САЩ за оказването на "грандиозен натиск"

„Това, че най-вероятният извършител на тази атака е Русия се споделя от огромно мнозинство от членовете на ЕС и НАТО. Страните, които споделят този анализ на фактите, представляват 450 милиона от 500-те милиона граждани на ЕС. Там за моя изненада се оказаха и страни, които не очаквах да реагират по този начин, а именно - Унгария и Италия. Македония също реагира, гонейки един дипломат”, припомни Тафров.

Бивш посланик на България в Русия: Очаква ни напрежение

По думите му несъмнено става дума за държавен тероризъм от страна на Русия.

„В момента в ЕС стават много дълбоки промени. Голямата опасност е България да изпадне от центъра на европейската интеграция. С подобно колебливо поведение в един такъв важен момент ние буквално не обслужваме националните си интереси. Трябва да вземем принципна позиция”, на мнение е бившият зам.-министър.

Според бившия вътрешен министър Румен Петков обаче поведението на Великобритания е еманация на българската поговорка "Някой ми изцапа гащите".

Захариева за срещата във Варна: Тонът беше изключително конструктивен

„Трябва да има някаква мярка в собственото безсилие и невъзможност да защитиш територията си. Мисля, че този натиск, който се оказва системно, върху ЕС и други партньори на Великобритания, трябва да се ограничи в рамките на разумното. В британските медии България беше сложена в държавите, които ще изгонят дипломати. Това е нецивилизовано и не смятам, че ЕС трябва да взима най-пошлите черти на Варшавския договор”, заяви Петков.  

МВнР: Няма промяна, България няма да гони руски дипломати

„Факт е, че до Солсбъри има британска лаборатория, която произвежда нервнопаралитични отровни вещества. Русия може да го е измислила, но го произвеждат редица държави. Вече веднъж британски премиер излъга по най-циничния начин света, като каза, че Ирак произвежда ядрени оръжия, дайте да я атакуваме, за да ги лишим от възможността да станат заплаха за света. След това същият този премиер с половин уста се извини”, коментира още бившият вътрешен министър.

КОНФЛИКТ ЕС-РУСИЯ: 20 страни може да изгонят руски дипломати

Той е на мнение, че в случая позицията на българското правителство да искаме доказателства заслужава приветствия.

„България трябва да престане да бъде „барабар Петко с мъжете”. Самият ЕС трябва да осъзнае какви са му потребностите. Ако ще имаме такива ръководители като Юнкер, които имат неадекватно поведение, и това се видя във Варна, трябва да се замислим дали самото ръководство на ЕС не ерозира европейските ценности”, заяви Румен Петков.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.