Много трудно се гаси такъв пожар, коментира той случващото се на международната сцена

„Това, че България оттегля посланика си в Москва за консултации с правителството, означава, че има някакво напрежение между двете страни. В петък се взе решение да бъде изтеглен за консултации посланика на ЕС. Ние повтаряме същия акт”. Това каза в студиото на Новините на NOVA бившият посланик на България в Русия Пламен Грозданов (2006 – 2012).

Посланикът ни в Москва - извикан за консултации с правителството

Припомняме, че след като два пъти от Външното министерство обявиха, че няма да отзоваваме посланици, днес от Министерския съвет съобщиха, че премиерът е разпоредил на посланик Бойко Коцев да се прибере от Москва в София за консултации с българското правителство.

Туск: 14 страни от ЕС гонят руски дипломати (ВИДЕО+СНИМКИ)

Пламен Грозданов също подчерта: „Позицията ни беше изразена два пъти от Външно - че България няма да отзовава. Но виждате, че нещата се променят всеки час. Нещо е трябвало да бъде предприето”.

САЩ гонят 60 руски дипломати

По думите на бившия посланик „едно е ясно – че има доста неизяснени неща по този случай. Има още какво да се види. Очаква ни напрежение”.

Според него засега няма неопровержими доказателства, че Русия е отровила Скрипал и дъщеря му.

МВнР: Няма промяна, България няма да гони руски дипломати

„Винаги е по-добре да се преговаря, да се търсят компромисни решения, да се решават проблемите, без да се изостря докрай обстановката, но за съжаление, аз предвиждам в близките месеци да имаме едно много сериозно напрежение между ЕС, САЩ и много страни и Русия”, каза Грозданов.

На въпрос каква реакция очаква от Русия, експосланикът обясни: „Обикновено в практиката същият брой дипломати се отзовават от руската столица. Но тези решения в Русия ги взема президентът."

„Много трудно се гаси такъв пожар. Няма печеливш от тази битка, за съжаление”, обобщи Грозданов.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.