Премиерът Бойко Борисов е разпоредил Бойко Коцев да се върне в София

Българското правителство спешно извика в София посланика ни в Москва. Мярката е заради напрежението между Русия и Запада след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал.

Българската реакция е ход, с който страната ни се опитва да отговор на исканията на европейските си партньори, но и опитва да запази баланс в дипломатическите отношения с Русия.

Русия обвини САЩ за оказването на "грандиозен натиск"

16 държави от Евросъюза, Съединените щати, Канада, Австралия и НАТО ще гонят руски дипломати. Новината за консултациите в София с посланик Бойко Коцев беше разпространена от правителствената пресслужба, без да последва друг официален коментар.

Туск: 14 страни от ЕС гонят руски дипломати (ВИДЕО+СНИМКИ)

От съобщението става ясно, че по инициатива на премиера Борисов в ранния следобед е бил проведен телефонен разговор с българския посланик в руската столица Бойко Коцев. Двамата обсъдили случая „Скрипал“, след което премиерът разпоредил посланикът да се прибере у дома за консултации.

САЩ гонят 60 руски дипломати

По-рано днес външният ни министър Екатерина Захариева заяви, че България е солидарна с позицията на Европейския съюз, но няма да предприема резки ходове по отношение на Русия. 

„Това, което трябва да се случи, е независимото разследване. България не счита, че в момента такива действия трябва да се предприемат, тоест експулсиране на руски дипломати или съответно прибиране на български”, заяви Захариева.

МВнР: Няма промяна, България няма да гони руски дипломати

Часове по-късно обаче се случи точно това - посланикът ни беше извикан в София. Според предшественика му на поста Пламен Грозданов това е признак за голямо напрежение.

„Много бързо се развиват нещата. Аз някак си бях по-спокоен за нашата реакция, защото и министър-председателят и Външно министерство на два пъти с официална декларация и с изказване на външния министър подчертаха, че ние няма да връщаме руски дипломати”, коментира Грозданов.

Бивш посланик на България в Русия: Очаква ни напрежение

Привикването на посланик Коцев е доста силен ход, смята дипломатът. Той допълва, че сега напрежението е по-опасно, дори от времето на Студената война.

„За съжаление ние виждаме една вълна от нови политици, които дойдоха на власт на вълната на популизма. И това е нещо доста опасно. Именно от тази гледна точка казвам, че сега е по-опасно от времето на Студената война поради липсата на механизми, с които да се урегулират кризите”, заяви още Грозданов.

Захариева за срещата във Варна: Тонът беше изключително конструктивен

Ако на посланика ни бъде намерено място за утрешния полет от Москва до София, той може да се прибере в страната още утре. По-реалистичните очаквания обаче са това да стане в четвъртък, най-късно в петък.

Шефовете на спецслужбите днес трябваше да присъстват на заседание на една от парламентарните комисии, но вместо тях дойдоха заместниците им. Според депутати отсъствието се е наложило заради спешна среща на представителите на българските спецслужби с техни партньори. Не се знае дали тази спешна среща е продиктувана от случая „Скрипал” или тя е била свързана с друга тема.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.