Стачката във Франция - едно от трудните предизвикателства пред президента, според АФП

Милиони френски пътници претърпяха втори ден на големи смущения в трафика, тъй като железопътните работници продължиха със стачката си , които са едно от най-трудните предизвикателства пред президента Еманюел Макрон, коментира Агенция "Франс прес" в свой анализ.

Само един от седемте високоскоростни влака и един от петте регионални влака продължават да работят с прекъсвания по схема, която ще се повтаря за два дни от всеки пет до 28 юни, освен ако Макрон не се откаже от предизборното си обещание да ремонтира силно задлъжнелия държавен железопътен оператор SNCF.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТИТЕ И СБЛЪСЪЦИТЕ ВИЖТЕ ТУК

Премиерът Едуар Филип предупреди за "трудните дни напред" в битката между Макрон и синдикатите, която предизвика припомняне на патовата ситуация при британския премиер Маргарет Тачър през 80-те години на миналия век.

Първият ден от стачката, наречен "черен вторник" от медиите, видя множество отменени влакове, принуждавайки много от френските 4.5 милиона пътници дневно да си тръгнат часове по-рано, да работят от дома си или да намерят други решения като споделено пътуване с автомобили.

Сблъсъци между полиция и протестиращи в Париж (ВИДЕО+СНИМКИ)

Липсата на влакове доведе до втори ден от катастрофата в района на Париж в сряда, когато пътуващите пътуваха на пътя, а не по релсите, а уебсайтът за трафик Sytadin съобщи за 350 километра задръствания - двойно повече от обичайното.

БОРБА ЗА ВЛАСТ

Представители на четири профсъюза трябва да се срещнат днес със служители на министерство на транспорта, за да обсъдят своите искания към правителството, сред които са планове за превръщането на SNCF в дружество с публична собственост. Профсъюзите се опасяват, че това евентуално може да доведе до приватизиране на гигантски оператор на ж.п. мрежата, което многократно е отричано от правителството, предава агенцията.

Те също така възразяват срещу плановете за премахване на наградите за гарантирани работни до живот и ранното пенсиониране, които са част от предложението, за да се оптимизира във финасов план работата на SNCF, тъй като страните от ЕС се подготвят да отворят пътническия железопътен транспорт за конкуренцията до 2020 г.

Служителите на Air France, събирачите на боклук и някои работници в енергетиката също така организираха стачки във вторник в атмосферата на растящо недоволство 11 месеца след като Макрон дойде на власт.

МВнР със съвети за българите във Франция

Тъй като правителството настояваше, че това ще даде тласък на реформите в железопътния сектор, левият лидер Жан-Люк Меланшон заяви, че страната е свидетел на "старт на борба за социална власт, почти неизвестна във Франция".

Студентите, пенсионерите и работещите в обществения сектор, всички разгневени от различни аспекти на общата програма за реформи на бившия инвестиционен банкер, вече са излезли на улицата срещу него.

През октомври Макрон успя да прокара спорни трудови реформи като част от усилията си да динамизира френската икономика, но според анализатори конфликтът с железопътния транспорт може да се окаже опасен момент, ако общественото мнение застане зад атакуващите.

"Няма да е необходимо много време, за да кипне гневът", каза Жан-Клод Мейели, ръководител на силния ляв съюз на силите Оувари.

Щафетна стачка блокира жп и въздушния транспорт във Франция (ВИДЕО+СНИМКИ)

ТЕСТ ЗА ПРОФСЪЮЗИТЕ

Железопътните линии са бастион на синдикализма във Франция и в миналото са принуждавали правителствата да променят напълно решенията си .

Докато стачките са предизвикателство за Макрон, те също ще се окажат основен тест за това дали влиянието на исторически страховитите профсъюзи на Франция е намаляло, смята АФП.

Ръководството на SNCF заяви, че една трета от работниците работят във вторник, но синдикатите ядосано отрекоха числата.

Обществената подкрепа за железопътната стачка възлиза на 46%, сочи проучване на Ifop, публикувано в неделя, но показа симпатия, нарастваща с 4 точки в сравнение с преди две седмици./АФП

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.