Коментари в британските и руските издания

Президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да обмисля внимателно действията си, а не да пише заплахи в Twitter, пише британският в. "Таймс". Изданието припомня, че по времето на Студената война и двете водещи държави се опасяваха предимно от риска някой конфликт между съюзниците им да прерасне в пълномащабна ядрена конфронтация.

Заплахата на Тръмп към Русия, че трябва да се подготви за американските ракети, е не само безотговорна, а и опасна, пише британският в. "Гардиън", отбелязвайки, че в съвременния свят дори най-войнствено настроените лидери са наясно, че конфликтите водят до трудни за контролиране последствия. Но конфликтите и пропагандните изрази, свързани с тях, се влияят и от личностите на лидерите и природата на техните режими, отбелязва изданието.

При евентуални удари: Какви биха били целите на САЩ в Сирия?

Лексикалният арсенал на Тръмп, макар и досадно познат, създава опасност не само с ученическите си изрази, а и чрез типичната за действащия президент на САЩ небрежност и липса на подробности. Дори ако той не смята, че отправя пряка заплаха срещу руските сили, съобщението му в Туитър може да бъде прочетено точно по този начин, коментира изданието. Москва може да го сметне за пряка заплаха, която не й оставя място за отстъпление, особено ако при евентуални американски удари в Сирия загинат нейни военни.

С туита на Тръмп вчера САЩ и Русия направиха голяма стъпка към пряк сблъсък заради Сирия, отбелязва в. "Гардиън" в друга статия, цитирана от БТА. Материалът припомня, че в отговор говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва не участва в "туитърова дипломация". В очакване на евентуално нападение, сирийски самолети бяха прехвърлени в три руски военновъздушни бази, а високопоставени представители на сирийското правителство са били преместени в безопасни жилища в Дамаск.

Сирия: Заплахата от удари на САЩ е безразсъдна ескалация

В същото време в Средиземно море са разположени бойни кораби на САЩ, включително ескадреният миноносец "Доналд Кук", отбелязва британското издание. По-малко от час, след като предупреди Русия да се подготви, Тръмп изглежда зае по-малко агресивна позиция в следващ туит. Но няма признаци нито една от двете страни да е готова за компромис по отношение на основния въпрос - използването на химически оръжия в Сирия, посочва в. "Гардиън".

Изявлението на Тръмп за ракетите представляваше предупреждение за евентуална военна операция - нещо, което той е заявявал, че никога не би направил, отбелязва в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА. Нова намеса на едно от най-взривоопасните бойни полета на планетата - където вече е пълно със сирийски, руски, ирански, американски, турски и кюрдски сили, лесно може да доведе до нежелани последствия. Колкото по-обширен е ударът, толкова по-голям е рискът от случайни жертви, което може да задълбочи конфликта с Русия или Иран. 

Цитиран от в. "Ню Йорк таймс" и БТА, бивш служител на Пентагона заяви, че се притеснява по-малко от вероятността за жертви сред руските военни, защото между двете страни е създаден канал за предотвратяване на конфликти и те ще бъдат предупредени да стоят настрани. Ако обаче има жертви сред иранските военнослужещи, Техеран лесно може да ескалира военните си действия, нападайки американски военни, разположени по поречието на р. Ефрат, или с помощта на подкрепяните от Иран иракски милиции.

Напрежението между Русия и САЩ в Сирия - коментари от руски издания Москва, 12 април /БТА/ Пентагонът и руското министерство на отбраната се готвят за военна операция в Сирия, констатира в заглавие "Комерсант". По негови данни междувременно се водят тайни преговори между висшите военни от Русия и САЩ. Изданието припомня съобщения от Държавната дума, че руското командване контактува и с НАТО чрез турските си колеги.

Същевременно според "Комерсант" отбранителното министерство в Москва е подготвило списък с военни мерки, които да предприеме при ескалация на конфликта. Според източник от руското командване американските висши военни отново са били предупредени за огласената по-рано "крайна мярка", предвидена от Русия - при заплаха за руските военни в Сирия Москва ще отвърне с удар не само по американските ракети, но и по носителите им, сиреч бойните кораби и самолетите от ВВС на САЩ.

"За да демонстрира решимост", руският военноморски флот планира през април учебни стрелби край сирийските брегове, посочва всекидневникът, представяйки бойните възможности на близо 15-те кораба от федерацията, действащи в Средиземно море, на самолетите за борба с подводници и за радиолокационно проследяване, както и на зенитно-ракетните комплекси, изпратени от Москва в Сирия.

Щатите ще атакуват най-вероятно сирийски обекти, но и прекият сблъсък между Русия и САЩ вече не изглежда нереален сценарий, пише "РБК". Риториката на Тръмп е непоследователна и безразсъдна, изтъква лондонският експерт Джеймс Шер.

Руският анализатор Андрей Паюсов не очаква голям сблъсък - според него САЩ демонстрират мускули, продължавайки политиката за възстановяване на разклатеното си влияние в Близкия изток, накърнено от успешните действия на Русия.

Дотук добре, но какво ще стане, ако в тази ситуация някой военен си изтърве нервите и натисне съдбоносното копче? - пита "Независимая газета", цитиран от БТА. Американските ВВС вдигнаха във въздуха един от т. нар. Самолети на Страшния съд - Боинг Е-4В Найтуоч, който може при мащабен конфликт или в извънредна ситуация да стане въздушен команден пункт за висшето ръководство на САЩ, информира "Лента", като цитира специализирания сайт CivMilAir. "Идиоти - къде ще го насочат да кацне, ако долу се появят американски Хирошима и Нагасаки ???", възкликнал по този повод потребител на Туитър. "По-точни думи няма", коментира тази реакция "Независимая газета". 

ВСИЧКО ЗА НАПРЕЖЕНИЕТО ЗАРАДИ СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.