Зам.-кметът на София Албена Атанасова подчерта, че не всички нуждаещи се получават асистенция, но СО и правителството работят

Днес се провежда 6-тият пореден протест на хората с увреждания. Колко още трябва да има, за да се чуе техният глас? Заместник-кметът на София по „социални дейности и интеграция на хора с увреждания” Албена Атанасова каза, че нещата за хората с увреждания са започнали да се променят, когато настоящият премиер Бойко Борисов станал кмет, и се продължили при мандата на Йорданка Фандъкова.

Държавата ще предоставя финансова помощ за детските инвалидни колички

„Аз мога да говоря за работата на СО. Има разкрити социални услуги от 2007 години, които могат децата с увреждания, както и възрастните с увреждания. Децата могат да ги ползват безплатно. В момента заедно с правителството разработваме стандарт, за да има асистенти за хората с увреждания, в които влизат и самите деца с увреждания. Работи се по това да се променят нещата с ТЕЛК-овете, така че да не се злоупотребява с тях”, каза тя.

ОТНОВО ПРОТЕСТ: Майки на деца с увреждания с шествие за достоен живот (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Говори се за нови програми, проекти, които да бъдат разкрити, за това да има асистенти. Говори се и се работи, и мисли, и финансира по проекти с бюджет на Столична община, изграждането на достъпност, която да бъде добра и качествено изработена за хора с различни увреждания. Въобще, когато се работи хората разбират, че го има”, подчерта зам.-кметът.

Хората с увреждания обсъждат реформата в ТЕЛК със здравния министър

„Това, което за хората недостига е, че не всички могат да бъдат обхванати, защото няма достатъчно финансов ресурс. Не всички с увреждания получават асистенция. По нашата наредба „Асистент за независим живот” допълваме останалите програми, които се предоставят от районните кметове в големите градове и другите общини, които предоставят личен асистент. Но отново остават недостатъчно”, каза тя.

„Както знаете родителите на децата с увреждания получават и 930 лева допълнителна финансова помощ от правителството. Това е всеки месец. Има и други неща, които могат да се кажат по този повод”, заяви тя.

Започнаха нови преговори за реформата в ТЕЛК

„Използват се наближаването на изборите, за да могат да се вдигнат такива хора, които могат да направят протести”, каза Атанасова.

„Едната страна е това, че не е достатъчно това, което е асистенция, а другата страна е, че се използват и за политически цели”, заяви тя.

Хората с увреждания преговарят със здравния и социалния министър

„Екипът ми и аз решихме проблема за една седмица, след като имахме разговори с НПО, с които говорихме много по темата и СОС реши, че ще заплатят и тези часове на хората, които са работили. Няма да има проблем хората да си получават за тази година тези пари. Предстои да пуснем такъв доклад и това да продължи следващата година, докато тази наредба не се промени в този вид, който иска ВАС”, добави тя относно това проблемите с програмата за личен асистент, които възникнаха преди два месеца.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.