То се провежда в София

Майките на деца с увреждания - отново на протест. Те се събраха пред Министерски съвет с искане за достоен живот за тях и децата им.

Облечени с черни тениски с надписи „Системата ни убива” и с черни балони в ръка, те излязоха на жълтите павета пред Министерски съвет, за да поискат достоен живот.

Шествието им, което се превърна в импровизирана траурна процесия, тръгна от Президентството и стигна до Министерския съвет, където протестиращите настояват за среща с премиера Бойко Борисов. След като тя не се състоя, родителите поеха към НДК, където междувременно се провеждаше заседание на социалните министри от Европейския съюз.

Това е шестия протест в рамките на три години. А исканията на майките са създаване на електронен регистър на хората с увреждания, Закон за личната помощ, оценка на индивидуалните потребности, както и реформи в издаването на медицинските експертизи. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО

Защо ТЕЛК оставя хора с увреждания без доход?

 

„В момента ние получаваме за сина ни едни 930 лв., които ги дадоха миналата година. А на нашия син тези пари едва покриват рехабилитацията. Не може да определиш една сума за всички и всичко да приключи”, разказа Емил Мавродиев, баща на дете с увреждания.

„Ми то няма система. Всички институции, които се занимават с нас, те са разпръснати. Ние, родители и хора с увреждания, постоянно обикаляме някакви канцеларии, ние се молим на фондове. Защо ние се молим, при положение че ние искаме реалните неща, които ги дават в една европейска държава”, заями Ина Маринова.

Социалният министър: Новата концепция за ТЕЛК няма за цел да отнема права

От Министерския съвет протестът на майките тръгна към Националния дворец на културата, където заседават социалните министри от Европейския съюз. Три нови медицински изделия се включват в списъка с помощните средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия, за купуването на които хората с увреждания ползват целева помощ от държавата. В него ще влязат вертикализаторите за деца е увреждания, детските рингови инвалидни колички и детските инвалидни колички. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, които бяха одобрени от правителството. 

А в парламента имаше политически сблъсък между БСП и ГЕРБ заради хората с увреждания. Въпреки, че получиха пропуски, представители на протестиращите не бяха пуснати в сградата на парламента. Майки на деца с увреждания и представители на протестиращите излъчиха група, която да се срещне с депутати от БСП.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.