Двамата са гости на форум на президентите на всички страни от Западните Балкани, Словения и Хърватия

Стабилността на Европа не е възможна без стабилността на Балканите. Около това се обединиха председателят на Европейския съвет Доналд Туск и българският премиер Бойко Борисов в Скопие.

Двамата са гости на форум на президентите на всички страни от Западните Балкани, Словения и Хърватия.

От летището на Скопие до мястото на срещата между осмината президенти, българският премиер и Европа се минава по македонската магистрала „Приятелство”. Точно приятелски искат страните да развият отношенията в региона. И тези, които още не са в Евросъюза, да се приближат до него. Македония, Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания, България, Словения и Хърватия. И Европейският съвет – всички са в Скопие. А на двустранна среща специалните гости – Бойко Борисов и Доналд Туск, се разбраха да подкрепят Балканите. Туск бил доволен от работата на България и от търговията ни с Македония след договора за добросъседство. Разговорът за регионална дипломация премина на ти, в шеги и закачки.

„По-скоро аз искам да благодаря от името на всички колеги от Балканите. Спечели сърцата на българите с твоята реч. Най-смелите ми очаквания – не съм мислил, че председателят на ЕС ще тръгне и ще обиколи Балканите. Мисля, че можем да предадем огромните очаквания на региона за европейска перспектива”, заяви Бойко Борисов.

„Без Балканите не може да има стабилност и спокойствие нито в региона, нито в Европа. И не може да се случи без да бъде дадена перспектива на Западните Балкани. Може би ние с теб не сме дипломати по природа, но смятам, че успяхме да постигнем много. Особено с оглед на срещата в София през май”, заяви Доналд Туск, председател на Европейския съвет.

Посещението в Скопие е краят на балканската обиколка на Доналд Туск. Очаква се след срещата на десетимата лидери Македония, Хърватия, Словения, България и Европейският съвет да коментират официално колко бързо вървят Западните Балкани към Западна Европа.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.