Западните Балкани да тръгнат към Европа с решени проблеми, обединиха се лидерите им

Западните Балкани да тръгнат към Европа с решени проблеми. Това се договориха в Скопие осем президенти, нашият премиер Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Един такъв нерешен проблем е предизвикал напрежение между Сърбия и Косово по време на срещата.

В Скопие Балканите и Европа били искрени. Толкова, че Сърбия и Косово се скарали.

„Настоявам Вучич и Тачи да решат всички проблеми между Сърбия и Косово. Не решат ли въпроса, няма какво изобщо да си говорим за ЕС”, заяви Бойко Борисов.

Борисов и Туск: Стабилността на Европа зависи от Балканите

„Обиколих столица по столица и това ми позволи да съм внимателен оптимист, историята на Балканите би могла да се превърне във филм със щастлив край. Най-важното условие е всички да се успокоят, да бъдем по-практични и по-малко емоционални”, заяви Доналд Туск, председател на Европейския съвет.

Емоцията била излишна, съгласиха се лидерите, и при спора с Гърция за името на Македония.

„Не може да ме убедите, че ако не приключим спора за името с Гърция, не можем да напреднем. Надявам се евровластите да не допуснат въпроса с името да е условие, което да ни блокира”, заяви Георге Иванов, президент на Македония.

Балканските политически и националистически страсти не успяха да блокират и чувството за хумор на лидерите.

„С твоята упоритост, как бързо научи английския, как прекрасно говори български в София, убеден, че можеш една реч да направиш за целите Балкани”, обърна се Борисов към Туск.

„Ние с теб може би не сме дипломати по природа, ние сме обикновени момчета, но мисля, че постигнахме много, особено ако имаме предвид срещата, която чакаме в средата на май”, отговори Туск.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.