Различията личаха и при дискутирането на други теми

Ангела Меркел и Доналд Тръмп опитаха да покажат единство, въпреки различията си. Германският канцлер е на посещение в Съединените щати. Тя говори с американския президент по редица въпроси, като сделката за ядрената програма на Иран и въведените от Тръмп мита за внос на стоки в Съединените щати. При първото посрещане на Меркел, в новина се превърна отказа на Тръмп да се ръкува с германския лидер. Този път имаше ръкуване, дори целувка за добре дошла.

„Имаме страхотни отношения. И бяха такива от самото начало, въпреки че някои хора не го разбират. Но ние го знаем и сме наясно, че е много важно. Тя е изключителна жена и за мен е чест да я посрещна в Белия дом”, обясни американският президент Доналд Тръмп.

Но за съжаление, по-добрите маниери, не означават сближаване на позициите, пишат медии в Германия. Според повечето експерти, нито Меркел, нито другият влиятелен европейски лидер, Еманюел Макрон, са убедили Тръмп да спре да атакува сделката с Иран.

Меркел критикува ядрената сделка с Иран

„Няма да говоря за употреба на военна сила срещу Иран, защото не е уместно в момента. Но мига да ви кажа със сигурност, че Иран няма да има ядрени оръжия. Това ви го гарантирам”, заяви американският президент Доналд Тръмп.

„Моята позиция е ясна. Споразумението далеч не е перфектно, но е едно парче от пъзела. Основа, върху която можем да построим бъдещата структура”, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Различията личаха и при дискутирането на останалите теми. Тръмп иска търговски баланс с Европейския съюз, Меркел подчерта, че германските коли, които се продават зад Океана, се произвеждат в Америка, намеквайки, че  проблем няма. За новите мита за внос в Съединените щати, двамата казаха, цитирам, "обменихме гледни точки", но не дадоха подробности.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.