Експерти изразяват скептицизъм за плановете за разоръжаване

Южна и Северна Корея ще подпишат мирен договор до края на годината. Така се твърди в изявлението на севернокорейските държавни медии след историческата визита на Ким Чен-ун на юг от границата. В документа, публикуван вчера от Южна Корея, не беше уточнен срок. Ден след срещата между двамата лидери, много експерти изразяват скептицизъм.

В общата декларация не се дават подробности как и кога ще бъде спряна ядрената програма на Северна Корея. Други цитират прозаична причина за рязката промяна в позицията на Ким Чен-ун за ядрените опити.

Тръмп разцелува Меркел преди началото на разговорите им (СНИМКИ)

Според доклад на китайски учени, планината под която Пхенян взривява ядрените бомби, се е срутила и полигонът е станал неизползваем за нови тестове.

„Северна Корея продължава да прави ядрени бомби и в момента, докато говорим. Това трябва да бъде прекратено, по начин, който може да бъде потвърден независимо, за да има каквато и да е работеща сделка. Но дори да приемем, че те са съгласни производствените им мощности да спрат работа, остава въпроса какво е готов Запада да им даде в замяна. Това е основната работа, която трябва да се свърши. Срещата в Корея не даде никакви решения, въпреки че все пак промени цялостната атмосфера”, обясни Майкъл О'ханлън, анализатор от института "Брукинг".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.