Вместо три автоматични гишета, най-често работи само едно

Техниката за електронен паспортен контрол на Летище София е неизползваема. Нещо повече - напът е да спре да функционира изцяло, защото няма кой да я поддържа. Това научи NOVA от „Гранична полиция”.

Ако сте гражданин на Европейския съюз и пътувате с паспорт, можете да избегнете опашките като ползвате техниката за електронен контрол. От пет години такава апаратура има и в България. Но в най-добрия случай, вместо трите автоматични гишета, работи само едно.

Опашки се извиха на Терминал 2 на Летище София (СНИМКИ)

Техниката на летището е купена с европейски пари, струва половин милион лева и от 2016 г. вече е извън гаранция. Оттогава прогресивно спира да работи, а поддръжката се оказва ничий ангажимент.

70 хиляди лева годишно, предвидени именно за поддръжката, вероятно не са достатъчно привлекателни и обявените обществени поръчки не се провеждат поради липса на кандидати.

Въведоха нови мерки за намаляване на шума от самолетите край Летище София

„От 2015 г. системата е без поддръжка. За първите четири месеца на тази година са преминали повече от 33 000 пътници са преминали през електронните гишета на Аерогара София. Но само от едното. Другите не работят, защото към настоящия момент няма компания, която да поддържа тази система”, каза старши комисар Бисер Костадинов, заместник-директор на „Гранична полиция”.

БЕЗ УМИСЪЛ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ: Граничните полицаи на летището не са напуснали поста си нарочно

Договорът с австрийската фирма, изградила системата, е сключен без да е ясно кой ще поправя апаратурата след гаранционния период. А междувременно компанията вече няма представители у нас.

"Трудно се поддържа нещо, за което няма представителство в България", казва ст. ком. Костадинов.

Три различни фирми са изградили системите за електронен паспортен контрол на летищата в София, Варна и Бургас. Техниката на морските летища работи и все още е в гаранция.

България е длъжна да ползва амортизираната техника на Летище София поне още една година, защото покупката е финансирана по европроект. Поддръжката ще бъде договорена най-рано в края на тази година, обясниха експертите.

Още материали на Миролюба Бенатова вижте ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.