Сеул и Вашингтон подчертаха, че тясното сътрудничество между Тръмп и Мун Дже-ин е довело до пробив в ситуацията на Корейския полуостров

Американският държавен секретар Майк Помпео обяви, че Вашингтон е готов да предостави икономическа помощ на Северна Корея, ако тя се откаже от ядреното си оръжие. Това се случи по време на пресконференция с южнокорейския външен министър Канг Кюн-хуа във Вашингтон.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Помпео заяви, че е провел „добри” и „обстойни” разговори със севернокорейския лидер Ким Чен-ун по време на посещението си в Пхенян, където държавният секретар постигна пускането на свобода на трима американски граждани.

ИСТОРИЧЕСКИ ПРЕГОВОРИ: Тръмп щял да постигне "нещо значимо" на срещата с Ким

„Ако Северна Корея предприеме смелата стъпка да се денуклеаризира бързо, Съединените щати са готови да работят с нея, за да постигне тя просперитет на нивото на нашите южнокорейски приятели”, подчерта Помпео.

Освободените от Северна Корея американци се срещнаха с Тръмп

Южнокорейският външен министър заяви, че идните седмици ще бъдат „ключови” и има нужда от „изключително тясно сътрудничество” между Вашингтон и Сеул. Той добави, че „близката комуникация и доверието между президентите Тръмп и Мун, са движещата сила, която ни доведе до тази точка на пробив за денуклеаризацията и мира на Корейския полуостров”.

Майк Помпео се връща от Северна Корея с трима американски затворници

В четвъртък президентът Тръмп обяви, че ще се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур на 12 юни.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.