Вицепремиерът Валери Симеонов се закани, че ще има мащабни действия на властите

Масови проверки за наднормен шум по морето ще има това лято. Заканата идва от вицепремиера Валери Симеонов и от министъра на туризма Николина Ангелкова. Собствениците на заведения недоволстват, че подобни ограничения ще провалят сезона.

Кметове и хотелиери - против ограниченията на шума по морето

Шумните летни забавления край морето след 23 часа отиват в миналото, закани се Валери Симеонов. И сега действащите наредби ги забранявали,  а скоро  и нов закон за защита от шума в околната среда. Собствениците на заведения, особено в курортите, се противопоставят.

„23 часът не е нормален час за затваряне на обекта без шум, защото хората излизат 22:30 – 23:00 от олинклузива. Един, 00:30 горе-долу става. Никой не ни е търсил становището, никой не е искал мнението на туроператорите. Просто е вкарано”, изрази мнението си Кирил Кирилов, мениджър на хотели.

Ще конфискуват техниката на дискотеки по морето, които вдигат шум

„Този законопроект е правен от правните дирекции на МВР и МЗ, изцяло е съобразен с тях - няма изискване да се прави обществено обсъждане, да се влачи като керван из страната и да събира мнение на всеки”, заяви вицепремиерът Симеонов.

„И според нас не е правена оценка на въздействието върху бизнеса, което е най-важното - върху нашия бранш”, твърди Вилиян Василев, собственик на заведения.

Над половин милион българи жертви на "шумов тормоз" от съседи (ВИДЕО)

От Министерство на туризма не виждат опасност.

„Всички действащи закони в страната трябва да се спазват на 100 процента от всеки един български гражданин. Така че нямаме по-различно мнение от това”, каза министър Ангелкова.

Според вицепремиера борбата му с вредното влияние на шума от заведенията не противоречи на искането му пушенето да се върне в тях.

Шумните ресторанти отблъскват клиентите

„Разрешаваме, който спазва правилата може и да пуши съответно при добра вентилация, може съответно и да има силно озвучаване при съответното обезшумяване”, каза той.

И двете били въпрос на стриктен контрол. Освен за наднормен шум, през лятото заведенията по морето ще бъдат проверявани масово за това къде изхвърлят отпадните си води. За никого не е тайна, че много от тях ползват за целта директно морето.

Репортер: Иска Урумова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.