"Днешната декларация ще потвърди европейската перспектива на страните от Западните Балкани", коментира външният министър

Три бяха темите, които лидерите обсъждаха на неформалната вечеря снощи – дигиталният дневен ред, иранското ядрено споразумение и търговските отношения между ЕС и САЩ. Западните Балкани не останаха на заден план, защото именно днес по програма това ще бъде темата”, заяви за NOVA външният министър Екатерина Захариева.

Историческа среща в София и решаващ ден за Западните Балкани

„Вечерята приключи към 1.00 ч. през нощта. След това премиерът имаше среща с Ангела Меркел и Еманюел Макрон. Една от темите, които обсъждаха, бе за транспортните работници”, допълни тя.

По думите й на срещата на върха в София лидерите трябва да покажат, че могат да правят реформи, да се създават работещи институции и че могат да правят компромиси.

Какво ще обсъждат европейските лидери на срещата в София?

„Днешната декларация ще потвърди европейската перспектива на страните от Западните Балкани и ще каже, че тя е неотменима. Ще има и приложения към нея, които се казват „софийски дневен ред”. Той ще набележи конкретни сфери на сътрудничество и подкрепа от страна на ЕС с ангажиране за европейската перспектива”, поясни външният министър.

Среднощен разговор между Борисов, Меркел и Макрон (СНИМКА)

„Свързаността е много ключова, защото дава връзка между хората, подпомага за решаването на многото отворени въпроси, които съществуват. Ще има специална част за младите хора, за дигиталния дневен ред, за сътрудничеството в сферата на борбата с организираната престъпност, корупцията”, коментира Захариева.

В четвъртък срещата на върха ЕС – Западни Балкани навлиза в решаващия си ден и лидерите реално сядат на масата на преговорите. NOVA ще следи събитията в специално студио и ще информира зрителите си за случващото се през целия ден.

Nova.bg ще излъчи на живо пресконференцията на участниците в срещата, която ще започне в 15.00 ч.

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА НА ВЪРХА ЕС-ЗАПАДНИ БАЛКАНИ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.