Европа подчерта, че България, Хърватия и Швеция покриват критериите, но има още работа

Смяната на лева с евро може и да се забави. Официалната позиция на Брюксел е, че България още не отговаря на всички критерии за членство в еврозоната. Освен това ще има и ново, допълнително условие.

ЕК: България изпълнява критерия за дългосрочните лихвени проценти

Почти сме готови, напреднали сме по пътя към еврото, но не изцяло. Такъв е изводът на Еврокомисията. Освен това, от запад официално искат от нас, и всички чакащи,  първо да влезем в Европейския банков съюз, т.е. банките ни да са под надзора на Европейската централна банка и чак тогава да чакаме за еврото. 

Правителството вече е оповестявало, че двете "членства" могат да вървят паралелно, но първи приоритет ни е чакалнята. Другите конкретни забележки, които Европа чака да поправим тази и следващата година: да ограничим сивата икономика, да управляваме по-добре държавните дружества и да се справим с ромската безработица. И още: да се подобри здравето и да се повишат доходите. Иначе, браво за напредъка към еврото, но Европа иска още.

Правителството иска да въведем еврото до края на 2020 г.

В битката за Еврозоната не сме сами. Още шест държави: Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция - чакат да им се каже дали са напреднали достатъчно.

„Засега никоя от седемте държави не покрива всички критерии за въвеждане на еврото. Но три от страните - България, Хърватия и Швеция покриват формалните критерии, с изключение на стабилността на валутния курс”, каза зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис.

Ще поскъпнат ли стоките, ако приемем еврото?

Изискването за стабилност на курса ще покрием като влезем в чакалнята и стоим там поне две години. Но същевременно, законодателството ни не било съвсем като европейското, обяви Комисията. Въпреки че нашите власти още в края на април обявиха надеждите си, че сме готови.

„Няма никаква причина да получим отказ от нашите европейски партньори, би било лицемерно”, каза министър Владислав Горанов.

Кога България ще въведе еврото? (ВИДЕО)

Според експерти, има разлика между техническата и политическата готовност за еврото. И би трябвало властите ни отдавна да знаят за забележките. А тълкуването, че ни отрязват не било вярно. Даже напротив. Идеята на доклада на Еврокомисията е да начертае представа за Съвета на Евросъюза: готова ли е една държава и доколко да влезе в Еврозоната. Документът се публикува на всеки две години или по конкретно искане на някоя от страните, която иска да провери докъде е стигнала.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.