Той е издъхнал на 84-годишна възраст в дома си

Почина академик Светлин Русев. Художник, интелектуалец, политик, общественик - личността му ще остави трайни следи в българската история.

Издъхнал е у дома си, от инфаркт, броени дни преди да навърши 85 години.

Светлин Русев е един от най-изявените български творци на XX и XXI век. Завършил е живопис при професор Дечко Узунов. Неговите картини са желан експонат във всяка една изложена колекция. Автор е на десетки пана и стенописи, включително в НДК и църквата в Рупите. Светлин Русев участва активно в обществения и политическия живот. Бил е председател на Съюза на българските художници, директор на Националната художествена галерия и два пъти депутат в групата на БСП.

„Светлин Русев беше нещо много особено и много различно. Мисля, че ние се разделяме с една епоха, защото малко са личностите, които обединяват толкова много неща в себе си”, коментира Аделина Филева, директор на Софийската градска художествена галерия.

В последната си изложба в София Светлин Русев е обединил много символи. На една от картините майка му е с гръб към живите. Картината е от 2016 г., малко след като художникът се възстановява от лек инфаркт.

СНИМКИ НА ГОЛЕМИЯ ХУДОЖНИК ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА

„Като некакъв последен хабер, може би. Онова червено от лицето, което се слива със сърцето, все едно като гадател е предсказал нещо”, коментира скулпторът Вежди Рашидов.

Светлин Русев е бил народен представител. От малцината, дръзнали да противоречат и на своите - например на Тодор Живков, за Паметника „1300 години България”.

Заслужил е доверието на властта - и преди, и сега. Него е командировала Людмила Живкова да пазарува за Националната художествена галерия. И пак той подбира картините за съвременния български „Лувър”.

„Принципът, на който е се развива цялата експозиция, доколкото е възможно, се търсят свръзки и съизмеримост на българското с европейското изкуство”, коментира приживе акад. Светлин Русев.

Художникът сам дарява колекционираните си картини, преподава, финансира издаването на книги и каталози. Последната му изложба в Москва, сега е на път към родината.

Светлин Русев хвърли оставка заради шефа на Националната галерия

„България загуби един от мъдреците си. Гениален артист, пред когото се прекланяше целият свят, той не остана в идеалния свят на изкуството. Светлин Русев беше от малкото хора, които ръчкаха нашата съвест и не й даваха да заспи. Той правеше това с благост, която показваше любов към човека и го стимулираше да прави добро. Той беше голям и ще остане голям. Тъгувам заедно с вас и благодаря за късмета и щастието да съм го познавал. Поклон пред вечната му памет”, написа премиерът Бойко Борисов до семейството и близките на Светлин Русев.

Екипът на NOVA изказва най-искрени съболезнования на близките на големия художник!

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.