Идеята е да се използва алтернативно гориво чрез горене на отпадъци

Протест срещу изграждането на нова площадка за парно. Идеята е да се използва алтернативно гориво чрез горене на отпадъци.

„ПЪЛЕН АБСУРД”: Евтино изобретение може да прати парното в историята

Проектът трябва да заработи до 5 години на територията на ТЕЦ-София. Целта е намаляване както на емисиите на фини прахови частици, така и на въглеродните емисии. Хората в района обаче се притесняват от замърсяване на въздуха.

Протестиращите, които ще се съберат пред Столичната община в понеделник вечер, не са съгласни и с идеята на общината да финансира площадката със заем в размер на 67 млн. евро. Недоволните планират и шествие, което да стигне до сградата на Европейската комисия.

КЕВР изиска разяснения за по-високите сметки през март

Според плана на общината 40 000 домакинства ще се възползват от по-ниска цена на топлоенергията, а 30 000 други ще ползват преференции при сметките за ток.

Аргументите против са, че инсталацията струва твърде много и ще доведе до повишение на нивото на финни прахови частици над града. 

От комисията по околна среда към парламента вече обявиха,че всички екопроцедури са спазени, а проектът ще осигури алтернативно гориво за нуждите на "Топлофикация".

"Не бихме си позволили да предложим нещо, което би застрашило тези огромни усилия, които полагаме. Проектът е ясен и показва, че замърсяването с фини прахови частици рязко ще намалее", коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Свобода”, „Толстой” и „Надежда”. Трите квартала, които ще са съседи на бъдещата пещ за отпадъци.

"Преди имаше завод за гуми ТЕЦ-ове, сега се оправи въздуха, ама явно няма да е задълго", каза Владимир Алексиев. 

В инсталацията ще се изгарят отпадъците, които не подлежат на рециклиране –така нареченото РДФ гориво. Проектът е получил положителна екологична оценка още през 2015 г. 

"Тази инсталация ще е нов източник на фини прахови частици, 12,8 тона е точната цифра, които ще са във въздуха, което според доклада ще е 19% увеличение на емисиите на топлофикация", каза Данита Заричинова от "За Земята".

"Проектът е ясен, той е готов. Той ясно показва, че замърсяването с ФПЧ ще намалее в следствие на ограничаване старите мощности на ТЕЦ София с изграждането на нови мощности над 9%. Това важи и за всички останали замърсители - 10 пъти под нормата за промишлени предприятия е разчетът, който е направен за проекта", заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Идеята на общината, да захрани топлофикация, не само със синьо гориво, а и с такова от боклуци.Енергията от горенето на боклуци по план трябва да захранва 40 000 домакинства на парно с топлоенергия. 30 000 семейства ще получават и електричество от този вид гориво.

"Топлофикация има над 18% загуби по веригата , така че вие дори да имате един чудесно работещ уред за отопление, е все едно, ако си държите прозореца отворен", заяви Ивайло Хлебаров от "За Земята".

"Този проект предстои да бъде разгледан в ЕК и гаранцията за всички софиянци ще бъде, ако той е одобрен", подчерта Фандъкова. За да няма спорове, общински съветници предлагат референдум.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.