Това предвиждат готвени законови промени

Промени в закона предвиждат на ДАНС да получи правото да внедрява агенти под прикритие в частни фирми. Целта на служителите ще бъде да следят за нередности и злоупотреби. Идеята е всичко това да се случва без знанието на собственика на съответната компания.

ЖЕЛЯЗНА ЗАЩИТА ИЛИ ХАОС: Как ще ни засегнат новите правила за личните данни?

Ако четем закона, прикритието ще е почти като по филмите - шефът няма да знае, че агенти на ДАНС го наблюдават. А те ще пазят чист от корупция и тероризъм света на предприемачите. Затова ще са хора със свободни професии, с които бизнесът работи - например счетоводители, нотариуси, лекари. Налагали се промени, според премиера и ДАНС, защото сега нямало условия достатъчно добре и бързо да се свърши работа. А средата за сигурност се променяла.
За да не си мислят всички, че ще са гледани и слушани постоянно, държавата уточнява: агенти на ДАНС във фирмите ще се пращат чак, след като службите не могат да си свършат работата по друг начин. Бизнесът обаче не приема никакви аргументи и приема идеята като връщане назад в политическото време.

Защитило ли е правителството интересите на превозвачите ни?

"Не е ясно нито за фирмите, нито докрай за властта как ще се случва прикритието. Ясно е обаче, че ще е така, че да не може да бъде разкрито", каза вътрешният министър Валентин Радев.

"Ние сме го предложили това, щом го предлагат колегите, вероятно има някаква логика", добави той.

Логика в това работодателят да не знае нямало, според бизнеса.

НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Без държавен прием в специалностите, в които има излишък от кадри

"Ако се подслушва телефона на самия работодател той не го знае. Но има съдебен контрол, съдът го знае това. Докато внедряването на агенти на прикртие, защото разбрахме, че терминологията е „агенти на прикритие, а не подприкритие”, става вече без знанието и съгласието на ръководителя на тази фирма, а защо не и на тази партия", каза Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Смущаващото в тези текстове е, че отсъства съдебният контрол, което ще влоши бизнесклимата у нас. Използването на специални разузнавателни средства (СРС) се разрешава от съда, а внедряването на агенти ще става без знанието и съгласието на ръководителя на фирмата, а защо не и на някоя партия”. Така в ефира на „Здравей, България” коментира темата Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал у нас.

ДАНС обучава учителите как да разпознават радикални настроения сред децата

Според него дори предлаганите изменения да не бъдат приети, тяхното обсъждане плаши и прогонва потенциални инвеститори.

Бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов пък изрази мнение, че промените не са големи и няма да доведат до никакви проблеми.

Практиката показва, че във всеки период от време има различни практики. При социализма най-важно беше самопризнанието. След това акцентът падна върху СРС-тата, макар че от тях също не излиза нищо съществено. Сега ще се насочим към служителите под прикритие”, коментира Йорданов.

Самолетните полети - под контрола на ДАНС

Той бе категоричен, че подобни закони трябва да се изготвят от специалисти със съответната квалификация. Освен това, те трябва да остават анонимни.

В България от години се възпитава неуважение към закона. Още преди да е приет, търсим начини да го заобиколим”, каза още бившият вътрешен министър.

Според хора бивши за системата на МВР, тя нямало да се промени кой знае колко. И без това до прикритие се стигало рядко. Да се работи върху пропуските на фирмите искат и самите фирми. Станислав управлява 200 души, ползва външни счетоводители и външни нотариуси. Но не приема шпионаж тайно от него.

ДАНС обучава учителите как да разпознават радикални настроения сред децата

"Като сигурност от тяхна странс, щом се налага държавата, за да следи за правилата, които е създала, да внедрява тайни агенти във фирми като служители, счетоводители - това е изключително недопустимо от моя гледна точка. Дори ще ме е срам да го обявя на клиентите и контрагентите, с които работя", каза той.

Надеждата за бизнеса е промените просто да не бъдат приети.

"Кой ще контролира информацията, която се получава, тези хора, които ще проверяват, доколко са компетентни. Как можем ние да бъдем гарантирани, че тази информация няма да стигне някъде не за ДАНС и за нуждите на закона, ами за нечии корпоративни интереси", пита Станислав.

"Ако сега ми казвате да, ние нямаме доверие в ДАНС, това е друг разгвор. Като представител на правителството ви казвам: имайте доверие не само в ДАНС, имайте доверие в МВР", каза министър Радев.

Доверие бизнесът и сега няма на кадрите. И се притеснява от прекалена мнителност.

 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.