Повече от половината кандидат-студенти ще изберат специалност, която няма да е потребна на пазара на труда

Повече от половината ни висшисти не работят по специалността си. Вместо това заемат позиции, за които дори не се изисква диплома от университет. Данните са на бизнеса. Според прогнозата близо половината от кандидатстващите тази година зрелостници ще запишат специалност, която в бъдеще няма да е потребна за пазара на труда  заради пренасищане от кадри. Вместо това остра нужда ще има от математици, инженери и специалисти в металургията. За да не се стига до разминаване между търсене и предлагане, работодателите настояват за драстично съкращаване с най-малко 1/3 на местата в неприоритетните направления.

БИЗНЕС БЕЗ ДИПЛОМА: Фокусници създадоха уеб агенция

  От любим предмет в училище  математиката се превръща за Мартин в бъдеща професия. Изборът обаче далеч не бил лесен.

„Докато бях в училище се чуваше, че не е много престижно в България, не се изкарват достатъчно доходи, няма база за развитие”, спомня си той.

Решава обаче да последва страстта си по формулите и записва приложна математика.

Българският длъжник - млад мъж с образование и изгледи за кариера

„Наистина има голямо поле за изява в момента, защото тя участва в супер много бизнеси”, казва той.

Бизнесът настоява държавата да плаща само за обучението на студентите като Мартин, които ще са нужни на индустрията. 

„Тези млади хора, които желаят да учат други науки, дисциплини и специалности, за които няма реализация на пазара на труда би следвало да си заплащат сами висшето образование”, заяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Бившият ректор на СУ: Нямаме нужда от толкова много висшисти

Приемът се преструктурира в полза на бизнеса, твърдят от просветното ведомство, но това отнемало време.

„60% близо сме намалили държавно финансирания прием в направление "администрация и управление", над 50% в направление "икономика", обяснява министър Красимир Вълчев.

Университетите увеличават местата в приоритетните специалности. Модата обаче била друга.

„Има едно царящо мнение, че инженерите и машиностроителите ходят със сини престилки, омазани до уши с масло и грес, това въобще не е вярно. Но все пак в мислите на кандидат-студентите това нещо витае”, разказва ректорът на ТУ-София проф. Георги Михов.

Намаляват субсидирания прием в някои направления в университетите

И още една идея на работодателите  - държавата да покрива изцяло обучението на студента, ако той гарантира, че след завършване ще остане да работи у нас. Твърде крайна мярка, смятат студентите.

По данни на бизнеса от началото на прехода хазната е дала близо 25 милиарда за обучение на висшисти, които в момента работят зад граница.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес