Идеята е броят на учащите да е съобразен с нуждите на бизнеса

Реформа във висшето образование. Ограничават приема в няколко специалности, за да се спре производството на ненужни кадри. Кои направления ще бъдат засегнати?

По-малко студенти трябва да има от следващата учебна година в специалностите „Икономика” и „Администрация  и управление”. Идеята е броят на учащите да е съобразен с нуждите на бизнеса, за да се избегне феномена безработни висшисти.  За сметка на това, приоритетни трябва да станат хуманитарните направления и да имаме повече студенти по „Филология“, „История и археология“, „Философия“ и „Религия”.

По темата

Десислава и Иванела. Един бивш и един настоящ студент по икономика.

„Завърших и съм един от малкото късметлии, които работят по специалности си”, хвали се Десислава.

„Записах тази специалност, защото ми харесва смятам, че има реализация”, обяснява Иванела Панайотова.

Държавата обаче е категорична. Студентите, които учат в икономическите направления, са твърде много. Потвърждава го и бизнеса. На фона на вълната от икономисти, там все по-трудно се намират обучени кадри като ай ти специалисти и фармацевти. Затова фирмите внасят не само стоки, но и служители.

„В момента 1/3 от фирмите не могат да разширят дейността си точно, защото им липсват кадри”, обяснява икономистът Десислава Николова.

Решението според държавата. Да се ограничи приемът в пренаситените специалности.

„Този, който покаже по-добър успех, по-добра подготовка, е редно да влезе, а не всеки, който пожелае да влезе както е в повечето както е сега”, на мнение е проф. Антони Стоилов, зам.-ректор на Югозападния университет.

Планът е така наречената държавна поръчка в тези специалности да се намали драстично. А със спестеното да се стимулират финансово важни за държавата и бизнеса специалности.

„Това, че ще се опитваме да подкупим ректорите на вузовете, в които ще бъде намалена малко бройката, не решава по никакъв начин порочната система на финансиране”, казва Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

За студентите дневният ред на проблемите във висшето образование е друг. 

„Всички фирми искат да имаме стаж, а ние няма как да го придобием”, казва Иванела.

Повече по темата гледайте във видеото.