Това казаха премиерът Борисов и президентът Путин на съвместна пресконференция след ключова среща

Ключова среща в Кремъл.

След разговор между премиера Бойко Борисов и президента на русия Владимир Путин, Москва обяви готовност да участва в АЕЦ - Белене. България обаче е категорична, че това трябва да стане при нейните условия, на пазарен принцип и само, ако е изгоно за страната ни. Това стана ясно от разговора между премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин в Кремъл в сряда.

Двамата държавници се договорили съвместно да търсят частен инвеститор за строежа на втората атомна електроцентрала у нас, който да бъде избран на конкурентен принцип.

СНИМКИ ОТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК

На масата беше поставено и захранването на България с руски газ, през Турция. Това е изключително важна тема, защото е свързана с по-ниски цени на синьото гориво и енергийната независимост на България. 

Категорично „Турски поток” влиза на територията на България”, заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция след срещата с Путин. Във вторник държавният глава разговарял по телефона с турския си колега Реджеп Ердоган. Той уверил, че Анкара няма нищо против газопроводът да завие към България.

Скоро след края на срещата между Путин и Борисов руските медии цитираха говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който казва, че няма окончателна договорка за доставка на руски газ до България през "Турски поток".

"Това не може да се случи без да имаме определени гаранции от страна на Европейския съюз и на самата България, като имаме предвид предишния ни опит. Но и София, и Москва имаме интерес", заяви Песков.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА НА БОРИСОВ С ПУТИН ВИЖТЕ ТУК

Мисля, че водихме един много полезен и прагматичен разговор. Относно това дали ще има втора точка на вход на газ през „Турски поток” за България – това, което говорихме и в което президентът Путин ни увери, е, че е разговарял вчера с турския президент и нямат нищо против тази точка на контакт да влезе в България. От името на българите изказвам благодарности, че отново се връщаме към газоразпределителната роля, която имахме на Балканите”, коментира още Борисов.

Той посочи, че „Газпром“, „Булгартранзгас“ и ресорните министри ще намерят схемата, по която след това газ да се преразпределя, да се търгува и да се транспортира до следващите държави в региона.

Борисов: Разчитам на срещата с президента Путин (ВИДЕО+СНИМКИ)

И сега на базата на това количество, което влиза от Русия през Украйна за България през „Турски поток” – около 34-35 млрд. куб. метра, което е сериозно количество газ. Трябва да намерим формула да го разработим през газов хъб. И нашите колеги поеха ангажимент, заедно с Европейската комисия, да намерят приемливата формула“, заяви още българският премиер.

Според думите на българския премиер, всички въпроси, които Русия и България са обсъждали за газта, са одобрени от Европейската комисия. В хода на пресконференция Путин заяви, че въпросът за транспортирането на газта от „Турски поток“ в Европа през България „се разработва в практически план с Турция и България“. Той също подчерта, че въпросът за обемите на транзитния газ през България трябва да бъде обвързан с обема на доставките по другите коридори. 

Развитието на сътрудничеството между Русия и България в енергийната сфера ще им позволи да внесат голям принос в обезпечаването на европейската енергийна сигурност, каза още Путин след края на преговорите с Борисов.

Путин напомни, че Русия е надежден доставчик на енергоресурси в България, осигурявайки 100% от потребностите на газ в тази страна.

Западните Балкани, Сирия, борбата с тероризма и сигурността - акценти в срещата Борисов-Путин (ВИДЕО+СНИМКИ)

Обемът на ежегодните доставки е около 3 млрд. куб. метра. Отбелязвам, че през територията на България преминават транзитни потоци на руски въглеводороди в други страни от Югоизточна Европа и има възможности за развитие на сътрудничеството в тази изключително важна сфера, като по този начин ще бъде внесен още по-голям принос за обезпечаването на европейската енергийна сигурност“, заяви руският президент.

Заявката за днешната среща бе тя е историчееска и предвид взетите важни решения, тя наистина ще остане в историята.

А премиерът Борисов подари на руския президент икона на Исус Христос Вседържител, специално изработена от монах в Света гора и покрита с 24-каратово злато.

Това е третата официална между Бойко Борисов и Владимир Путин. Двамата разговаряха през 2009 г. в Гданс, Полша и година по-късно, по време на работно посещение на Путин в България.

Междувременно, многократно отношенията между двете страни са били тема на телефонни разговори между двамата.

Русия е традиционен и един от важните външно-икономически партньори за България, ключов фактор, особено когато става въпрос за енергийни проекти.

Също така, през 2017 г., стокообменът между двете страни е нараснал с 41%.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.