"Ние не казваме, че "няма кюрди", казваме," няма кюрдски проблем", коментира турският президент

Турската държава принадлежи също и на кюрдите в страната, каза президентът Реджеп Тайип Ердоган на изборен митинг в югоизточната провинция Диарбекир, информира БГНЕС. 

"Ние не казваме, че "няма кюрди", казваме," няма кюрдски проблем". Никой не трябва да търси държава за кюрдите. Държавата на Република Турция е държава на всички нас. Държавата на кюрдите е държавата на Република Турция", добави Ердоган.

Ердоган призова турските граждани да обменят всичките си пари в лири

Той твърди, че управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е спасила "кюрдския народ от потисничеството на деспотичния стар режим", казвайки, че "ние гарантираме вашите свободи".

Списание с Ердоган разгорещи страстите във Франция

"Нашите кюрдски братя и сестри са под закрилата на държавата на турската република. Разбира се, има право за изразяване на различни политически искания. Но това трябва да бъде направено в рамките на законните граници. Това, което е задължително за мен като президент, е задължително за всички. Тази страна няма да позволи онези, които се опитват да подкопаят закона", каза Ердоган.

Един от най-яростните противници на Ердоган: Посоката на Турция е членство в ЕС

Турският президент също така критикува призивите за освобождаване на кандидата за президентския пост Селахаттин Д3емирташ от Народната демократична партия, който е в затвора. Призивът беше отправен от кандидата в надпреварата за висшия държавен пост Мухарем Индже от най-голямата опозиционна сила Републиканската народна партия.. Индже посети Демирташ в затвора в началото на предизборната кампания.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.