Какви са версиите на колегите за тежки инцидент?

Тримата пилоти от катастрофиралия самолет са били изключително опитни. Това разказа Андон Петков, който повече от 10-години е работил с екипажа.

„Повярвайте това не значи за тях работа. За тях това е призвание. Няма какво лошо да кажа, разбирате ли, не защото вече ги няма. Просто няма какво лошо да кажа”, заявява Андон Петков, бивш бордови техник в авиобаза „Крумово”.

Според него вертолетът Ми-17 още вчера сутринта е минал задължителен технически преглед преди да излети.

Кои са загиналите военни от падналия хеликоптер?

„Много добро се поддържат машините. Там си има регламентиращи документи, които не позволяват да излизаш от границите. Не позволява да извършиш в по-малък обем техническите прегледи. Тези машини, смея да твърдя, че са гледани като хубава жена”, заяви Авдон Петков.

Задачата, която вертолетът е изпълнявал в понеделник – аварийно спасяване, не е нова за екипажа и той добре е знаел всяка стъпка, твърди техният колега.

Румяна Арнаудова: Хеликоптерът е паднал в рамките на около 3 секунди

„Режимът на вертолета е един от най-трудните в момент на висене, един от най-трудните”, смята Петков. „Държането на вертолета в една позиция, за да може спасителят или човекът, който пуска товар или качва товар, без значение дали ще е човек отдолу или ще се спуска, там стиковката между екипажа е основно задължение, за да може да се изпълни задачата правилно”.

Авиотехническата експертиза е тази, която ще даде отговор на основния въпрос - каква е причината за падането на вертолета.

СЛЕД ПАДАНЕТО НА ХЕЛИКОПТЕР: Най-вероятната причина е техническа неизправност

„Лично присъствах на мястото. Там бяха и командирите и експертите от военна полиция. Общо взето те се обединяват около мнението, че не може да става дума за пилотска грешка, най-вероятно е някакъв технически проблем”, коментира Димо Бъчваров, началник на Военно-окръжна прокуратура- Пловдив.

Иззета е цялата документация на машината, за техническия преглед, който е минала вчера.

„Ще се изземе и черната кутия и ще проследим има ли някакви разговори там и какви”, заяви още Бъчваров.

Още днес ще бъдат разпитани очевидци на инцидента. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.