"Ние сме македонци и ще си останем македонци", заяви македонският президент

Македонският президент Георге Иванов реагира на отказа на българското правителство да се срещне с него по време на визитата му в България. 

"Това е негово решение и негова отговорност. Но така не реализира основната цел на европредседателството си", заяви Иванов.

По-рано от пресцентъра на Министерския съвет съобщиха за NOVA, че премиерът Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева отказват да се видят с македонския президент.

„Бойко Борисов е премиер на страна, която председателства ЕС, и постоянно говори за диалог. Но с този свой жест той заема страна и не реализира основната цел на председателството си“, коментира Иванов, който пристигна у нас по покана на българския си колега Румен Радев.  

СЛЕД НАПРЕЖЕНИЕТО СЪС ЗАЕВ: Македонският президент пристига у нас

"Когато призоваваш другия да води диалог, не трябва ти самият да бягаш от него", коментира Радев на свой ред. 

„Надявам се нашите приоритети за Западните Балкани да не се сведат само до прегръдките и да не абдикираме от проблемите. Според мен България трябва да търси интензивни контакти и диалог не само с правителството на Македония, но да търси диалог и с президента, опозицията и т.н. Само така ще имаме констурктивни и приятелски отношения“, посочи българският президент. 

"Ние сме македонци и ще си останем македонци. Този, който има проблем с нашето име, това си е негов проблем. И той трябва да си търси решението", коментира Иванов по повод разговорите за името между Скопие и Атина. 

Той изказа благодарност към Радев за поканата да посети България: "Това посещение се осъществява в много чувствителен момент, но в такива моменти се познават истинските приятели"

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.