Георге Иванов пристигна по покана на Румен Радев

Напрежение между София и Скопие. От пресцентъра на Министерския съвет съобщиха за NOVA, че премиерът Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева отказват да се видят с македонския президент Георге Иванов.

Той пристигна в четвъртък сутрин в София на официално посещение по покана на българския президент Румен Радев. Трябваше да има срещи и с премиера и външния министър на България. 

Македонският президент: Няма да подпиша сделката с Гърция

Новината за отказаните срещи дойде точно, докато Радев и Иванов полагаха цветя пред Паметника на незнайния воин в столицата. 

"Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава. Позицията е принципна и тя е за присъединяване на Македония в ЕС и НАТО", заявиха от МС. 

 

Президентът на Република Македония Георге Иванов е на посещение в България само ден след драматичните събития в резиденцията му. В сряда той изгони оттам министър-председателя Зоран Заев, който трябваше да го информира какво се е разбрал с Гърция за името.

„Бях изненадан, но това е негово решение и негова отговорност”, заяви Георге Иванов за решението на българския премиер. „Той не е само премиер на България, но и на страна-председател на ЕС. А ЕС насърчава диалог, конструктивност, отвореност и сътрудничество. Така, че с това решение, той само взима страна”, заяви още Иванов.

„Когато призоваваш другия да води диалог, ти самият не трябва да бягаш от него. Надявам се нашите приоритети за Западните Балкани да не се сведат само до прегръдките”, заяви българският президент Румен Радев.

В сряда вече близо 2000 души излязоха на протест в Скопие срещу обявеното споразумение между Гърция и Македония за промяна на конституционното име на страната. 

 

Репортер: Тоня Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.