Не стихват протестите срещу постигнатия компромис между премиерите Заев и Ципрас

Република Северна Македония - подписването на споразумението се очаква в неделя. Решаването на дългогодишния спор за името на Македония би отключило пътя на страната към членство в Европейския съюз и НАТО. Не стихват обаче протестите срещу постигнатия компромис между премиерите Заев и Ципрас.

ПРЕДИ ДОГОВОРА С ГЪРЦИЯ: Македония е готова да даде на България исканите гаранции

В петък вечерта премиерът Зоран Заев имаше среща с външния ни министър Екатерина Захариева в Струмица преди постановката „Железният светилник” на Военния театър. Уверенията на Заев бяха, че Македония е готова да даде всякакви гаранции за продължаване на добрите отношения между България и Македония.

Министър Захариева заминава на посещение в Македония

„Вярвам, че идва период, в който Македония ще дава всякакъв вид нужни гаранции на България, защото договорът беше само хартия, придружена с документ, подписан от двете страни, че наистина искаме да градим приятелство. Там са дефинирани всички точки на приятелството, но вероятно ще има още много теми, по които ще си сътрудничим”, заяви Заев.

Той прави историческа стъпка с подписването на този договор на фона на политическата буря както в Скопие, така и в Атина.

НАПРЕЖЕНИЕ: Протести в Гърция и Македония

Протести има в Скопие всяка вечер след обявяването на споразумението по спора за името. В Гърция също има напрежение. Парламентът там трябва да гласува вот на недоверие към правителството на Ципрас. Очаква се той да не мине, тъй като е необходимо абсолютно мнозинство, а Алексис Ципрас и коалиционните му партньори разполагат със 154 депутати в 300-местния парламент.

Във връзка с протестите македонският журналист Владимир Перев коментира в „Събуди се”, че това е мнението на много малка част от македонците – най-необразованата част от населението. По думите му повечето хора всъщност са доволни от името Северна Македония.

Румен Петков: Името Северна Македония е потенциална претенция към нас

Въпреки напрежението, очакванията са договорът да бъде подписан в неделя. Планиран е и голям протест както от гръцка страна, така и от македонска в град Битоля.

Протести и в Атина. На площад „Синтагма” се събират недоволни. Очаква се протестите да продължат и през следващите дни.

Репортер: Тоня Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.