И в двете страни мнозина обявиха договора за името като вреден за националните интереси

Протести и напрежение в Гърция и Македония, заради договора за името.  Напрежението остава и на политическата сцена. В Гърция парламентът дебатира по поискания вот на недоверие срещу правителството.

Споразумението за името на Македония ще бъде подписано на 17 юни

В Македония, въпреки политическите разпри, правителството одобри официално проектодоговора и така даде зелена светлина за подписването му.

Политическа жега в центъра на Атина. Докато депутати водят дебат по вот на недоверие, внесен от опозиционната „Нова Демокрация”, отвън гърците повтарят познатия рефрен - "Македония е гръцка".

Румен Петков: Името Северна Македония е потенциална претенция към нас

Вътре в гръцкия парламент  управляващите от Сириза бяха подложени на атака от всички страни, не само от „Нова Демокрация”.

"Това споразумение не дава полезно за гръцкия народ решение, нито пък за хората в съседната страна и за хората от всички страни от региона.Твърдението на правителството, че този договор ще донесе мир и стабилност на Балканите е пълна лъжа, подвеждащо и исторически арогантно”, заяви лидерът на Комунистическата партия, Димитрис Куцубас.

Министър Захариева заминава на посещение в Македония

В Македония въпреки скандала между президент, премиер и външен министър, правителството снощи одобри проектодоговора. Документът е подложен на критики заради клаузите, които предвиждат първо референдум, конституционни поправки и ратификация в македонския парламент, а едва след това и ратификация в Атина. Предвижда се още да бъдат премахнати всички паметници, свързани с гръцката античност, което би означавало заличаване на прословутия проект на бившия премиер Скопие 2014-та с пищните статути и сгради в необарок. В Договора съществува и алинея, която цели да защити интересите на трети страни.

Протест в Скопие срещу споразумението между Гърция и Македония

И макар този договор да е пътят към Европа за македонците и снощи в столицата излязоха около 1 500 души да протестират срещу смяната на името с Република Северна Македония. В протеста в Скопие не участваха опозиционни политици, не се знае кой е организатор на демонстрацията.

Репортер: Тоня Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.