Родителите искат приемането на Закон за личната помощ

Поредна среща между завърналия се социален министър Бисер Петков, омбудсманът Мая Манолова и майките на деца с увреждания се провежда в социалното министерство. Тя започна рано сутринта, но след два часа разговори, беше прекъсната за кратка почивка.

След като в петък срещата продължи почти цял ден, майките днес бяха изключително категорични, че трябва да са прецизни и че компромиси със Закона за личната помощ и финансовата му рамка не трябва да се правят, защото става въпрос за разпределение на бюджетни средства, които идват от джоба на всички български данъкоплатци. Очаква се конкретни разчети да бъдат представени във вторник по време на Националния съвет на хората с увреждания. В същото време, майките заявиха, че основната причина да се стигне до протестите, е липсата на регистър, който е създаден още през 2011 година, но е „кух и без реално съдържание”.

„Във вторник има заседание на Националния съвет на хората с увреждания, по време на който ще бъде обсъден законопроекта за личната помощ с финансовите разчети и възможните варианти, така че имаме един обективен срок”, коментира омбудсманът Мая Манолова.

„Нямаме вариант да правим компромиси, както с държавните институции, така и с децата или с възрастните хора с увреждания. За да искаме нещо да заработи, ние трябва да го съгласуваме и да стиковаме цялата тази информация”, коментира Росица Букова, председател на Движението на българските майки.

ПРЕГОВОРИ: Майки на деца с увреждания се срещнаха със социалния министър (ВИДЕО)

Припомняме, че миналата седмица социалният министър Бисер Петков подаде оставка заради разрастването на палатковите лагери на майките на деца с увреждания. Към миналата седмица такива лагери имаше в София, Варна, Бургас и Добрич. От тази сутрин към протеста се присъединиха и хората от Русе.

Майките в Русе настояват социалният министър да приеме финансовата рамка в закона за личната помощ, направена от омбудсмана Мая Манолова. Русенки бяха първи, които настояха да не се приема оставката на министър Петков, защото без него преговорите биха започнали от нулата.  За повечето родители на деца с увреждания е важно да могат да продължат да се развиват професионално, затова настояват държавата да осигури асистенти за децата им, докато са на училище.

„Искаме да имаме право на избор”, каза една от протестиращите майки на дете с увреждания.

„Получава се следния казус - държавата губи или един от двамата, а може да се окаже, че губи и двамата, защото ако аз спра да работя, пак никъде няма гаранция, че детето ще израсте по някакъв начин интелектуално, каквито и усилия да полагаме”, коментира друга майка на дете с увреждания.

„Всеки ден съм с него, помагам му и е хубаво да мога да работя и да имам право друг човек да се грижи за него”, казва майка на дете с увреждания.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.