Американският президент също нападна Меркел, заявявайки, че народът й се е обърнал срещу нея

Европейските лидери планират да изпращат спасените в морето мигранти в центрове извън съюза.

Тръмп: САЩ няма да станат лагер за мигранти

Мярката, която ще бъде обсъдена на срещата на върха следващата седмица, би означавала втвърдяване на миграционната политика на Евросъюза. В центровете, икономическите мигранти ще бъдат отсявани от онези, които реално имат нужда от международна закрила. Това е добра новина за Ангела Меркел, която се опитва да спази поставения й двуседмичен срок за постигане на сделка за миграцията в евросъюза. Меркел прие днес френския президент.

ПО ГРАНИЦАТА: Мигрантският поток е намалял значително

Ангела Меркел досега не е изглеждала толкова слаба, след като една малка баварска партия може да й поставя условия, пишат световните издания. Серия от дипломатически срещи по въпроса за миграцията очакват германския канцлер. Днес тя посреща в Берлин Еманюел Макрон. Въпросът е дали двамата ще се разберат Меркел да направи отстъпки от строгата фискална политика за реформа на еврозоната в замяна на подкрепа на Макрон за миграционната политика. Снощи Ангела Меркел се срещна и с италианския премиер Джузепе Конте.

"Не можем да се справим с миграцията, без европейско сътрудничество проблемът ще излезе от контрол”, каза италианският премиер Джузепе Конте.

Борисов: Европа я превърнахме в разграден двор

"Искаме да подкрепим Италия в призива за солидарност и се надяваме, че Германия също ще получи солидарност по миграционните въпроси”, каза Меркел.

Именно солидарността е в основата на разделението в Европейския съюз. Вътрешният министър от Баварския Християнсоциален съюз, който е изправен пред избори в провинцията през октомври, поиска от Меркел да не приема мигранти вече регистрирани в други страни-членки. Испания - друга държава с външна граница, се обяви за солидарност.

"Това, което испанското правителство трябва да направи е да призове за солидарност, този проблем може да бъде решен само с обща гранична и миграционна политика”, каза премиерът Педро Санчес.

Меркел предупреди Зеехофер да не върви срещу правителствената политика

Наливайки още масло в огъня, американският президент Доналд Тръмп нападна Ангела Меркел и написа в Twitter:

“Хората в Германия се обръщат срещу нея, а миграцията вече клати германската управляваща коалиция.”

Борисов предлага затваряне на всички граници в ЕС заради мигрантите

 Туитът на Тръмп дойде на фона на потресаващите кадри от американско-мексиканската граница с деца, затворени в клетки и разделени от родителите си. На фона на политическите совалки ООН излезе с нов доклад за миграцията в света. Рекордните 68 милиона и 500 хиляди души, половината от които деца, са напуснали домовете си през миналата година или това е всеки един от 110 жители на планетата.

Репортер: Тоня Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.