Нелегалните все по-често минават и през гръцката граница

Ако границите бъдат затворени, това няма да се отрази на гражданите, които пътуват в и извън Европейския съюз. Проверките на граничните пунктове остават, каквито са и в момента.

Борисов: Европа я превърнахме в разграден двор

Що се отнася до мигрантския поток, подобна мярка ще има по-скоро дисциплиниращ ефект. В момента бежанският поток е намалял драстично, по данни на европейската имиграционна служба.

Броят на имигрантите, потърсили убежище в Европейския съюз, е намалял с 44%. Средният брой на пристигащите в Европа е над 50 000 на месец. А българската статистика сочи, че повечето нелегални мигранти са хванати във вътрешността на страната.

Меркел предупреди Зеехофер да не върви срещу правителствената политика

Село Генералово е само на 100 метра от границата с Гърция и на километър - два от Турция. Димо Петров е истински барометър за мигрантския натиск.

„Преди много имаше, ама сега са рядко. Да не е всяка вечер, през вечер - все имаше случаи, Марица беше пълна с обувки, дъждобрани, лодки, гащи и какво ли не”, разказва той.

„Преди много имаше, но сега са рядко, през вечер, все имаше случаи, Марица беше пълна с обувки, дъждобрани, лодки, гащи и какво ли не”, казва Петров.

Германският вътрешен министър е готов да връща мигранти от границата

Данните на Гранична полиция сочат, че освен през турската граница, където от началото на годината са задържани 138 нелегални мигранти, все по-често те минават и през гръцката. Задържаните там са 91. А според Димо причината е, че на българо-гръцката граница оградата от преди 30 години отдавна я няма.

Гранична полиция до дни ще се изправи и пред ново предизвикателство - огромният поток от гастарбайтери, който заедно с този от камиони създава огромни трудности на пътя преди Капитан Андреево. Особено в последните два километра, където камионите минават в лявата лента. За да предотврати катастрофите полицията увеличава патрулите.

Корабът с 630-те мигранти пристигна в Испания

„Ще се организира по-стриктен и по-сериозен контрол на скоростните режими, спирането но магистралите, правилното изпълнение на маневри от рода на изпреварване, които са едни от най-честите причини за произшествия”, каза директорът на ОД на МВР Хасково Ангел Цанков.

Днес колоната от товарни автомобили беше 10 километра, а гастарбайтерите вече тръгнаха. Очаква се пикът им да бъде след две-три седмици.

Репортер: Димитър Иванов

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.