Това заяви грманският канцлер преди срещата в Брюксел

"На този етап Европейският съюз не може да намери общо решение по въпросите на миграцията. Трябва да се работи в посока на локални споразумения между няколко държави". Това заяви германският канцлер Ангела Меркел при пристигането си в Брюксел за срещата на 16-те страни от ЕС, свикана от Европейската комисия за обсъждането на миграционната криза.

Борисов: България доказа, че може да се справи с бежанския натиск

Ние обсъждаме тези въпроси, но знаем, че и на тази среща, за съжаление, няма да намерим общо решение. Затова сега става дума за двустранни и тристранни споразумения, за да видим как можем да си помогнем, без да чакаме всичките 28 страни членки на ЕС“, каза канцлерът, цитирана от БГНЕС.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА В БРЮКСЕЛ ВИЖТЕ ТУК

Според нея всички усилия все пак трябва да се насочат за намирането на общо решение на ниво ЕС. 

Италианският премиер Джузепе Конте пък заяви, че правителството му е подготвило документ под названието „Многостепенна европейска стратегия“ за миграционната политика, която ще бъде представена на партньорите от ЕС.

ЗАРАДИ БЕЖАНЦИТЕ: ЕК се събира на извънредна среща

"В нея са посочени 10 задачи, чието решение е актуално с оглед на създалите се в Европа условия, когато на определени страни, включително Италия, се пада бремето на приема на мигрантите. Гарантирам ви, че подходът към темата ще претърпи кардинални промени", каза Конте.

По данни на вътрешното министерство в Италия в момента има около 650 000 мигранти, които нямат статут на бежанци. Те са икономически мигранти и подлежат на екстрадиция. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.