Тя посочи, че цифровата трансформация трябва да свързва хората, бизнеса, институциите и държавите

По време на Българското председателство е направен ключов напредък по теми, свързани на аудиовизуалния сектор, Кодекса на електронните съобщения, свободното движения на нелични данни, суперкомпютрите и киберсигурността. Това са теми, които дават възможност Цифровият единен пазар, когато започне да функционира, да има солидна основа. Това каза еврокомисарят Мария Габриел по време на пресконференция в НДК след откриването на Цифровата асамблея. Тя посочи, че цифровата трансформация трябва да свързва хората, бизнеса, институциите и държавите.

Мария Габриел изтъкна, че днес е официалното начало на цифровата програма за Западните Балкани. Тя посочи, че дигиталната асамблея е повод да се очертаят ясно предизвикателствата, свързани с цифровата трансформация.

Еврокомисарят информира, че по време на двудневните дискусии изкуственият интелект ще бъде сред водещите теми. Габриел уточни, че в общия европейски подход е залегнало, че човекът да бъде поставен в центъра, който да управлява и контролира този процес. Освен това ще се обсъдят важни въпроси за въздействието върху пазара на труда, работните места и етични и правни въпроси. Ще бъдат обсъждани теми, свързани с дигиталните умения и знания, както и темата за фалшивите новини. "Инвестирайки в хората, да си дадем една допълнителна гаранция, че тази цифрова трансформация ще носи повече възможности и ползи, отколкото рискове и предизвикателства", допълни Габриел.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.