Част от местните са категорични - няма да спрат с бурните сватби

Акция „Тишина” в Павел баня! Кметът на града поиска да забрани шумните тържества в курорта. След два дни общинският съвет на курортното градче ще разгледа предложението му. В него е предвидена още забрана за опъване на палатки  по улиците и тротоарите за семейни тържества с живи оркестри или озвучителни уредби.

КОД "ПРЕСТЪПНОСТ": Кой е виновен за сблъсъците в Ботевград?

Като мотив за санкцията, кметът посочва ръстът на жалбите срещу шума. Една част от хората в Павел баня обаче са категорични, че ще продължат с купоните на открито. Заканват се, че дори и да бъде гласувана общинската заповед няма да ги спре.

„Нали трябва да се чува . Ние циганите сме тъй, нали знаеш. Ние правим сватба, за какво я правиш? Нали трябва да се чува? А така, то и погребение да има пак същото, пак са вика”, разказва един от гражданите, които отказват да спазват забраната.

Светлана Дончева и Каракачанов с коментари за екшъна в Ботевград

„Предлагам Българският хелзинкски комитет да излезе с „остра” декларация в защита на правата на полицаите от Ботевград и да осъди посегателствата върху тях като представители на българския етнос.  Равенството в правата и задълженията без значение на етноса, нали? Също така предлагам, всяка циганка от въпросния блок да се отрече от мъжа си, ако е хвърлял камъни и дървета по униформените лица”, написа Светлана Дончева в социалните мрежи.

Коментар направи и вицепремиерът Каракачанов.

„Маргиналите и екстремните субекти, които не желаят да спазват законите на страната ни, ще бъдат поставяни на мястото им с цялата сила и строгост на закона”, написа той.

ЗАРАДИ БРОЕНЕ НА РОМИТЕ: Критики срещу новата италианска власт

„Е, господа, дами и там трети такива, каквито се самоопределяте – какво мислите сега? Дошло ли е времето на тоягата или Вие ще си браните подопечения криминален цигански контингент с цената на още невинни човешки животи, само и само да си прибирате лептата по зададената поръчка?”, добави вицепремиерът.

Светлана Дончева и Каракачанов с коментари за екшъна в Ботевград

„Това е характерно за ромското население, че музиката трябва да бъде силна, колкото е по – силна, толкова ефектът е по голям за тях . В техния манталитет е това, че изявата да бъде със скъпа и силна музика, носи някакъв престиж на самата фамилия, която организира това мероприятие”, обясни кметът на Павел баня Станимир Радевски.

„Това е психически тормоз за мен, за семейството ми, така и за живеещите в нашия блок”, казва местен гражданин за шумните празненства.

ЗАРАДИ БОЙ МЕЖДУ ФАМИЛИИ: Засилено полицейско присъствие в "Христо Ботев"

„Непрекъснато хората реагират, обезпокоявани от шума и веселбите, които се провеждат по улиците и тротоарите на града Павел баня. Предимно с палатки със силна и шумна музика”, обясни кметът.

„Преди една седмица, тук беше невъзможно нито да преминеш, нито да живееш в околните къщи. Нашите телефони прегряха и това беше, защото вече за пети път през този сезон се случва това”, заяви зам.-кметът Йордана Енева.

Тържествата били предимно за сюнети, сватби и рождени дни. Заради силният шум, от кметството забраняват провеждането на такива шумни събития по улици, площади и тротоари.

„За палатките, мога да кажа, че не всеки човек може да си позволи да ходи на ресторант. Затова според мене, трябва да има увеселителни палатки, такива събирания на хората. Сега не искам да разделям хората на цигани и на българи, но искам да кажа, че важно е желанието, един ром мой да изтегли пари и да си направи, защото той чака детето си 20 години да порасне, един път да се ожени в тоя живот. Докато българите имат пари, но те са свидлив народ.”, казва местният жител Сунай.

Интеграцията на ромите скара депутатите

„И се започва от обяд и се завършва вечерта най-вече в почивни дни. Музиката е изключително силна, затваряме прозорците, затваряме вратите, но продължава да се чува”, оплаква се друг човек.

На практика безработица в курортния град Павел баня почти няма, коментира кметът Радевски, ромите тук били по-скоро заможни,  в циганските тържества се включвали до 400 души. Живеещите около ромската махала, споделят, че въпреки многобройните обаждания на 112, празненствата не спирали, а ромите  се жалват, че отношението към тях  било тенденциозно. Каквато и да е забраната, ромите подхвърлиха, че няма да преустановят тържествата. От общината се замислят за обособено за тържества място. Забрани за такива тържества, трябва да се въведат в цяла България смятат жителите на Павел баня.

Мъже вилняха с брадви и ножове в Угърчин (ВИДЕО)

Предложението за забраната на тържествата на открито с оркестри, силна музика и палатки, ще бъде гледано от общинския съвет на 28 юни.

Репортер: Георги Манев

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.