Борисов поиска да не се прилагат нови критерии за членство във валутния съюз

Към България да не се прилагат нови критерии за членство в чакалнята към Еврозоната. Това поиска премиерът Бойко Борисов от европейските лидери. Той напомни, че страната ни изпълнява всички изисквания да направи крачка напред към еврото.

"Подготвили сме си домашното и за чакалнята на Еврозоната. Вчера България с още 1% свали външния дълг. На фона на нашите 24% външен дълг какво да кажат другите държави. И ние можем да тропаме и да ги питаме кога ще се поправят. Изпълнили сме всички критерии. Ако сега като за Шенгенм измислят нови, няма да е честно. Ние искаме просто да участваме и да навлизаме в дадената система по критериите, по които другите са влезли. А не непрекъснато да измислят нови и нови процедурни хватки", категоричен бе премиерът. 

"Съгласихме се, както обещахме през декември да завършим банковия съюз и да укрепим валутно-курсовия механизъм. В турбулетни времена, това е добре дошло за всички европейци", коментира Доналд Туск. 

Очаква се след дни България официално да подаде документи за влизане във валутно-курсовия механизъм.

Колко далече е България от еврозоната?

Към момента сме една от шестте държави, които нито членуват в Еврозоната, нито „чакат” за нея. В една група с нас са Румъния, Чехия, Хърватия, Унгария и Полша. 

Общо 19 държави използват единната валута – т.е. 338 милиона души се разплащат в евро. По свое желание не искат да го приемат Швеция и Великобритания.

Премиерът представя кандидатурата на България за чакалнята към еврозоната

Еврозоната е замислена да води до стабилни цени, прозрачен пазар, повече търговия и по-лесен достъп до капитал за бизнеса. Преди да се възползва от тези блага обаче всяка страна трябва да отговори на пет изисквания към икономиката си, едно от тях е поне двугодишен престой в преддверието на Еврозоната. Формално България изпълнява всички критерии. Следва чакалнята. Според очакванията на Европа обаче трябва заедно с нея да кандидатстваме и за Банковия съюз – т.е. БНБ да е под надзора на Европейската централна банка.

Какво искат европейските правителства от срещата на върха на ЕС?

Ако на запад се реши, че сме готови, следват най-малко две години изчакване, преди левът да започне да се вади от обращение. Въпреки че още е рано да мислим за момента, в който евробанкноти и монети ще бъдат задължително в портфейлите ни, на днешната дата точно преди 10 години, с гласуване беше избран символът върху бъдещите български евроцентове – Мадарският конник. С него се "състезаваха" кирилицата, Царевец, българската роза и Рилският манастир.

Официално се очаква документите на България за чакалнята на Еврозоната да бъдат внесени около средата на юли. Според премиера страната ни е напълно готова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.