Предвижда се българският премиер да говори пред евродепутатите във вторник

Европейският парламент ще се запознае на сесията си в Страсбург тази седмица с доклада на премиера Бойко Борисов за работата на завършилото първо българско председателство на Съвета на ЕС.

Предвижда се българският премиер да говори пред евродепутатите във вторник, предаде БТА. Изслушването ще продължи с представянето на целите на австрийското председателство от премиера Себастиан Курц. България предаде на Австрия председателството от началото на юли.
ЕП ще разисква във вторник следобед предложените от Европейската комисия промени в правилата за работа в чужбина. Промените засягат изпратените временно и за постоянно в друга държава от ЕС служители, включително водачите на товарни превозни средства за международни доставки. В частта за водачите ЕП за първи път отхвърли становището на своя комисия и реши да обсъди въпроса на общо заседание. След обсъждането се предвижда в сряда предлаганите промени да бъдат подложени на гласуване.

КРАЙ НА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО: Борисов предаде щафетата на Австрия (ВИДЕО+СНИМКИ)

В началото на юни комисията на ЕП по транспорт гласува допълнения към предложените от ЕК промени. Допълненията въвеждаха определение за "дом" на водачите, строги изисквания за тяхната почивка, както и за извършването на междинни превози. Няколко дни по-късно ЕП отхвърли становището на парламентарната комисия.

След като тази седмица допълненията бъдат гласувани на общо заседание, очаква се ЕП да влезе в преговори с ЕК и със Съвета на ЕС. В хода на преговорите ще бъдат уточнени текстовете на промененото законодателство. Когато се стигне до съгласие между трите институции, промените следва да преминат второ четене в ЕП.

Лиляна Павлова: Успешно се справихме с председателството

Започващата тази вечер сесия ще продължи утре с отчет на председателя на Европейския съвет Доналд Туск за заседанието на държавните и правителствените ръководители от ЕС в Брюксел миналата седмица. На заседанието бяха приети заключения за миграцията и бе отправен призив за напредък в преговорите по напускането на Великобритания.

ВСИЧКО ЗА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.